KKR gaat naar de beurs in New York

Investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts (KKR) gaat dit jaar naar de effectenbeurs in New York. De beursnotering van het in Amsterdam genoteerde fonds KKR Private Equity Investors verdwijnt.

Dat maakte de Amerikaanse investeerder zondagavond laat bekend. KKR, een van de oudste en bekendste investeringsmaatschappijen ter wereld, wil door een aandelentransactie fuseren met het sinds mei 2006 in Amsterdam genoteerde fonds. Daarop wordt de beursnotering van KKR Private Equity Investors (KPE) stopgezet en krijgt KKR een notering aan de beurs in New York.

De investeerders in KPE krijgen een belang van 21 procent in de nieuwe combinatie, terwijl KKR zelf 79 procent houdt. De beursgang moet vóór december zijn afgerond en de beurswaarde van het bedrijf wordt geschat op 12 miljard tot 15 miljard dollar (7,6 tot 9,5 miljard euro).

KKR kondigde in mei vorig jaar al een beursgang aan, maar die werd uitgesteld wegens onrust op de financiële markten. Blijkbaar hebben de eigenaren van KKR nu wel vertrouwen dat het goed gaat.

Twee van de drie oprichters van KKR, Henry Kravis en George Roberts, schrijven in een verklaring dat de transactie „grote voordelen kent voor aandeelhouders in KPE”. Voor KKR betekent de transactie dat er „additioneel kapitaal wordt aangetrokken voor onze zaken. Een publieke notering betekent dat KKR de dingen kan doen waar het goed in is: wereldwijd bedrijven laten groeien en goede rendementen halen voor onze investeerders. Dankzij de beursgang gaat dat vanuit een breder platform en met een diepere kapitaalsbasis”, aldus Kravis en Roberts.

KKR heeft belangen in 46 bedrijven (waaronder speelgoedwinkelketen Toys ‘R’ Us) die samen meer dan 200 miljard dollar omzetten. In totaal heeft KKR zelf zo’n 60 miljard dollar aan bezittingen. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal dit jaar een verlies van 118 miljoen dollar, vooral door afschrijvingen op de waarde van zijn bezittingen.

Het in 1976 opgerichte KKR dankt zijn faam aan de grote overnames die het bedrijf heeft gedaan. De miljardenovername van het Amerikaanse RJR Nabisco in 1989 was destijds de grootste acquisitie ooit.

Vorige week nog organiseerden Nederlandse vakbonden een protestbijeenkomst tegen KKR, dat in Nederland participeert in Maxeda, eigenaar van Bijenkorf en V&D.