Karadzic wil overlevering vertragen

De advocaat van Radovan Karadzic probeert de overlevering van zijn cliënt naar het VN-Joegoslavië-tribunaal in Den Haag te vertragen tot na een geplande pro-Karadzic-demonstratie morgen.

De demonstratie van morgenavond in Belgrado wordt georganiseerd door de Servische Radicale Partij en moet een massale steunbetuiging worden aan Karadzic, de oud-leider van de Bosnische Serviërs die vorige week werd gearresteerd op verdenking van oorlogsmisdaden. „De autoriteiten proberen alle illegale manieren aan te wenden om hem naar Den Haag te sturen voor de demonstratie”, zei Karadzic’ advocaat Svetozar Vujacic.

Vrijdagavond tekende Vujacic beroep aan tegen de uitlevering van Karadzic. Hij deed dat op het laatst toegestane moment per post om de rechtsgang te vertragen. Vanochtend verklaarde het met de zaak belaste tribunaal in Belgrado dat het beroep nog niet was ontvangen. „Ik neem aan dat het beroep nog niet gearriveerd is vanwege de weekenddagen”, aldus de advocaat. „Hoe later, hoe beter”.

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over het geheime leven van Karadzic, die zich voor zijn arrestatie voordeed als alternatief genezer Dragan Dabic. Oostenrijkse media berichtten vorige week dat Karadzic in 2006 ook in Wenen zou hebben gewerkt als genezer. Maar het Servische persbureau Tanjug meldde gisteren dat het hier gaat om een misverstand. Er werkte in 2006 een andere Servische genezer in Wenen, de 78-jarige Petar Glumac, die sterk lijkt op de vermomde Karadzic.

Ondertussen wordt de pro-westerse Servische president Boris Tadic van verschillende kanten met de dood bedreigd wegens de arrestatie van Karadzic. In 2003 werd Servië opgeschrikt door de moord op de pro-westerse premier Zoran Djindjic, die de voormalige Servische president Slobodan Milosevic had laten arresteren.

Paddy Ashdown, de voormalige Hoge Vertegenwoordiger van de VN voor Bosnië, waarschuwde gisteren in de Britse krant The Observer voor politieke instabiliteit in Bosnië. Volgens Ashdown streeft de autonome Servische Republiek in Bosnië naar afscheiding van Bosnië. Hiermee zou de droom van Karadzic – een etnisch verdeed Bosnië – dichterbij zijn dan ooit.

Documenten, foto's en reportages: nrc.nl/karadzic