HBOS in de problemen

HBOS heeft een zware tijd achter de rug. De aandelenkoers van de Britse bank is binnen één jaar met 70 procent gedaald, haar claimemissie eindigde onlangs in de boeken van de waarborgende banken, en de markt ziet HBOS nu als een overnamedoelwit. Het aandeel is tevens een van de fondsen uit deze sector waartegen het hardst wordt gespeculeerd. Wat is er aan de hand?

In de eerste plaats draait het om de financiering. HBOS bekostigt slechts 56 procent van zijn leningen met deposito’s, het laagste percentage van de grote banken in Engeland. De rest haalt de bank van de obligatiemarkt. Daardoor is de winst van de bank zeer gevoelig voor veranderingen in de kosten van obligatiefinancieringen.

Te oordelen naar de markt voor ‘credit default spreads’ (een soort kredietrisicoverzekeringen) is de rente die HBOS nu betaalt zo’n 0,5 procentpunt hoger dan begin 2008. De bank kan bogen op obligatiefinancieringen met een betrekkelijk lange looptijd. Maar de extra rentekosten zullen dit jaar volgens Deutsche Bank bijna alle extra inkomsten opsnoepen die HBOS uit de hogere rentepercentages op hypotheken hoopt te incasseren.

In de tweede plaats is daar de kwaliteit van de uitstaande kredieten. De bank geeft hoog op over de lage gemiddelde waarde van de woninghypotheken, die slechts 47 procent van de huidige waarde van de huizen bedraagt. En meer dan 70 procent daarvan wordt geacht van de hoogste kwaliteit te zijn. De achterstallige aflossingen op deze hypotheken zijn sinds januari met slechts 10 basispunten omhooggegaan. Maar dan blijft er nog steeds voor 60 miljard pond (75,7 miljard euro) aan specialistische leningen over, waarbij de achterstallige aflossingen met meer dan 50 basispunten zijn gestegen. En dan is er nog de gevoeligheid van 35 miljard pond voor de bouw- en vastgoedmarkten, die zich in Engeland allebei in een vrije val bevinden.

In de derde en laatste plaats komen de hypotheekobligaties. De bank bezit voor 38 miljard pond aan deze effecten, waarvan de meeste een hoge (‘triple-A’) kredietstatus hebben. Hoewel HBOS al in 2005 is opgehouden met het kopen van hypotheekobligaties, die worden gedekt door Amerikaanse subprime-hypotheken, en zijn bezit van 7 miljard pond aan obligaties die worden gedekt door ‘Alt-A’-hypotheken heeft afgewaardeerd naar 82 pence per pond, kon er nog wel eens meer slecht nieuws in het vat zitten. Royal Bank of Scotland moest haar bezit aan Alt-A-hypotheekobligaties afschrijven naar 50 pence per pond. En HBOS heeft zich op de vlakte gehouden over de huidige marktwaarde van haar portefeuille.

De aandelen van HBOS worden momenteel verhandeld tegen een afbraakprijs van 0,7 maal de boekwaarde van eind 2007. Beleggers zijn wellicht te sceptisch over de overlevingskansen van de bank. Maar er zijn ook gegronde redenen om bezorgd te zijn.

George Hay

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.

    • George Hay