Geloof is sport

De Ronde van Frankrijk kent maar één geletruiwinnaar. Toch bereiden 180 wielrenners zich voor op die wekenlange fietstocht. Ze trainen dagelijks, ze eten verantwoord en gaan op tijd naar bed. Alles staat in het teken van de prestatie die ze willen leveren. Dat geeft sport de trekken van een religie. Ze domineert het hele bestaan en bepaalt de leefregels.

Dat geldt niet alleen voor de actieve, maar ook voor veel passieve beoefenaars. De sport bepaalt hun dagelijks ritme en geeft zin aan hun bestaan. Ze willen niets missen van hun favoriete club. Ze zingen samen in het stadion. Of ze zorgen in elk geval op tijd thuis te zijn om de strijders te zien. Ze kunnen gewoon niet zonder.

Voetbal en wielrennen werden in bijbelse tijden nog niet beoefend. Maar sport bestond wel degelijk. De apostel Paulus, wiens tweede millennium dit jaar wordt herdacht, kende de sfeer van het stadion. Van bezwaren tegen professionele sportbeoefening lees je bij hem niets. Eerder het tegendeel. Hij had wat met sport en schreef erover in een brief aan de christenen in het Griekse Korinthe. Zijn lezers zullen onmiddellijk aan de Olympische Spelen hebben gedacht. Paulus schreef: ‘Weet u niet dat van atleten die in het stadion een wedloop houden er maar één de prijs kan winnen? Ren dan als de atleet die wint. Iedereen die aan een wedstrijd deelneemt beheerst zich in alles: atleten doen het voor een vergankelijke erekrans, wij echter voor een onvergankelijke. Daarom ren ik niet als iemand die geen doel heeft, vecht ik niet als een vuistvechter die in de lucht slaat. Ik hard mijzelf en oefen me in zelfbeheersing, want ik wil niet aan anderen spelregels opleggen om uiteindelijk zelf te worden gediskwalificeerd.’

Voor Paulus was sport dus geen vorm van religie. Het geloof was voor hem, andersom, een vorm van sport. Dat maakt de vraag extra intrigerend waarom de Chinese autoriteiten de kerken toestemming hebben gegeven om bij de Spelen 90.000 bijbels en bijbelgedeelten te verspreiden met het olympische logo erop.

Deze rubriek geeft wekelijks antwoord op verschillende geloofskwesties.

    • Herman Amelink