Drie kilometer zwemmen in een schone Maas

Dertien zwemmers vroegen gisteren met een rondje om het Noordeiland in Rotterdam aandacht voor het milieu van de Maas. Dat is de afgelopen jaren dankzij Europese regelgeving sterk verbeterd, zegt initiatiefnemer en kunstenaar Erik van Loon (36). „De rivierkreeft is weer terug en er wordt weer volop paling gevangen.” Maar het Rondje Noordereiland, dat dit jaar voor het eerst werd georganiseerd, is volgens Van Loon in eerste instantie een sportevenement. Hij zwom zelf ook mee in de drie kilometer lange tocht.

In mei leek het evenement nog afgelast te worden, omdat het Havenbedrijf, de GGD en de Rotterdamse politie een negatief advies hadden gegeven aan burgemeester Ivo Opstelten. De tocht van drie kilometer zou vanwege veiligheids- en gezondheidsredenen niet verantwoord zijn. De kwaliteit van het water bleek geen geen probleem te zijn. De gemeente verlangde alleen van Van Loon dat hij een veiligheidsplan zou indienen. Eén van de maatregelen was dat elke zwemmer tijdens de race door een kanoër begeleid werd.

Het rondje begon gisteren om 11.30 uur onder de Erasmusbrug. De snelste zwemmer was Karin Stein. Zij legde de ronde af in iets meer dan een uur. De laatste zwemmer kwam na anderhalf uur over de finish.

Als het aan Van Loon ligt, die van een succes verlopen evenement spreekt, vindt het Rondje Noordereiland vanaf nu elk jaar plaats.