De dakloze bioscoop

Het aantal openlucht-filmfestivals groeit elk jaar.

Een greep uit het aanbod van deze zomer.

Neem een stoel mee, een flesje wijn en (voor de zekerheid) een dekentje. Foto Bas Czerwinski 17-08-2006, ROTTERDAM. PLEINBIOSCOOP. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Rijen strandstoelen, mensen op kleedjes en her en der flessen rosé. En dat middenin de stad. Tijdens de zomermaanden worden op veel plaatsen in Nederland in de buitenlucht films vertoond. De sfeer is anders dan in de bioscoop: je krijgt eerder een festivalgevoel. Je hoeft niet stil te zijn, kunt gerust even weglopen en het is vaak nog gratis ook.

De indruk dat er steeds meer buitenfilms te zien zijn, klopt volgens veel filmprogrammeurs. „Ik kan me nog herinneren dat we twintig jaar geleden bijna de enige waren”, zegt René Wolf, programmeur bij het Filmmuseum in Amsterdam. „Het is geleidelijk gegroeid. Nu doen steeds meer theaters en festivals het ook.” Het is immers een goede manier om naamsbekendheid te vergroten en nieuw publiek te trekken.

Het aanbod deze zomer is divers. Terwijl het Amsterdamse filmhuis Rialto films laat zien die pas later dit jaar uitkomen, kiest Pleinbioscoop Rotterdam voor een combinatie van recent uitgekomen publieksfavorieten en onbekende films.

Bij een aantal vertoningen wordt gezorgd voor stoelen. Maar om zeker te zijn van een zitplaats: zorg dat je bijtijds aanwezig bent. Of regel zelf een klapstoel, een flesje wijn en (voor de zekerheid) een dekentje.

Op naar de buitenbios! Enkele aanraders voor deze zomer:

Verkadefabriek

Den Bosch, vrijdag en zaterdagavonden t/m 23 aug, www.verkadefabriek.nl

De binnenplaats van de oude koekjesfabriek biedt plaats aan zo’n 150 mensen. Vier films worden vertoond met als thema ‘eten en drinken’. Entree is gratis. Aan de bar kun je terecht voor drankjes en tapas. Laat je betoveren door de Iraanse romantische film The Fish Fall In Love, het Taiwanese familierelaas Eat, Drink, Man, Woman, geniet nogmaals van Chocolat of kies voor de Braziliaanse fabel over macht, seks en gastronomie Estômago.

Filmmuseum Sunsets

Amsterdam, elke vrijdagavond t/m 12 sep na zonsondergang, www.filmmuseum.nl

Hedendaagse en klassieke films aan het Vondelpark. Ook zijn enkele films van vorig jaar gekozen, die volgens programmeur René Wolf eerder niet helemaal op waarde werden geschat. Hieronder valt de Belgische Brusselmans-verfilming Ex-drummer en de Nederlandse thriller Nachtrit. Op het boventerras kunnen max. 180 mensen zitten: 3 euro voor een zitplaats (waarvoor je een consumptie krijgt). Op het benedenterras kunnen evenveel mensen terecht. Dit is de enige plaats waar je vanaf een week van tevoren kunt reserveren.

Filmfestival Pluk de Nacht

Amsterdam, 7 t/m 16 aug (Het Stenen Hoofd) en 19 t/m 23 aug (Timorplein), www.plukdenacht.nl

Uiteenlopende speelfilms, documentaires, korte films en animaties die (nog) niet in Nederland zijn uitgebracht. Exclusief, en gratis. Er staan 500 strandstoelen. Als je vroeg komt, kun je versgebakken pizza of pannekoek eten voor aanvang. Tip: woensdag de 13e is er livemuziek bij enkele korte films. Of ga naar het slotfeest op de 16e in Studio K: een nachtlang de beste films van het festival, met aansluitend een zondagochtendontbijt.

Openluchtbioscoop Spuiplein

Den Haag, 23 t/m 28 aug, www.filmhuisdenhaag.nl

Een weeklang wordt dit Haagse plein een megabioscoop: elke avond rond half tien is een gratis film met het thema reizen te zien. De organisatie is in handen van de stichting Spuiplein en filmhuis Den Haag. Programmeur Leendert de Jong gebruikt het thema in de brede zin van het woord. Zo geldt de The science of sleep als een fantasiereis, is The Darjeeling Limited een spirituele reis en Bløf: een manier om thuis te komen een muzikale reis. De trap van het Mercure hotel doet dienst als tribune. Ook kun je je eigen stoel of kussen meenemen.

Nacht van het Witte Doek

Deurne, 29 t/m 31 aug, www.hetwittedoek.nl

Dit jaar de 17e editie met als thema Hollands glorie, met Nederlandse producties en buitenlandse films met Nederlandse acteurs en producenten. Zo draaien Duschka en TBS, maar ook Control van Anton Corbijn. De aftrap is vrijdagavond met Alles is liefde, vooraf gegaan door enkele live gezongen smartlappen. Met drie schermen op de markt en diverse schermen bij cafés verwacht het Brabantse dorp zo’n 6.000 bezoekers. Alles is gratis en voor stoelen is gezorgd.

    • Marjolein Marchal