De Cosmo en Iran

De hele wereld kwam twee weken geleden even samen om hartelijk te lachen om de gemanipuleerde foto’s van Iraanse raketten. Niet drie, maar vier dodelijke doemprojectielen kozen daarop het luchtruim. Niet helemaal hoe het werkelijk is gegaan, maar even getallen staan gewoon beter – zeker bij raketten. Dus werd de foto een beetje aangepast. Zo kon de Iraanse regering wat vervaarlijke propaganda de deur uit doen.

Nu wordt er al langer geklaagd over hoe Photoshop de meisjes van vandaag een verkeerd zelfbeeld aanpraat. Covers van Cosmo’s worden gevuld met sterren zonder nuance in hun huidconditie, en met borstpartijen die genoeg ruimte bieden om er de bijbehorende heupjes twee keer in kwijt te kunnen. „Dat kan niet!” zeggen critici. Nee, dat kan niet. Dat is de schoonheid van techniek: een gephotoshopt kiekje is een sprookje, een strip. Katrien Duck loopt op stiletto’s en draagt een strikje bovenop haar eendentoet. Dat kan ook niet, weet iedereen die weleens een eend heeft gezien.

Voor iedere glitterende cover van model Lindsay Lohan zijn evenveel foto’s te vinden van hetzelfde roodharige feestvarken in meer compromitterende poses: een uitgedunde haardos, de mascara van gisteravond fier op de wangen prijkend en met een liter koffie in de handen geklemd. Met wat geluk valt er zelfs nog wat lichaamsbeharing, striae of een vrijheid zoekende tepel te bekennen.

Iedereen die weleens een mens gezien heeft, weet dat menselijkheid samengaat met de nodige ongemakken. Maar met uitgedroogde ellebogen en krentebaard valt weinig te verkopen – noch een tijdschrift, noch het imago van een destructiedriftige natie. Daar is een beetje getover met plaatjes voor nodig. En dat is prima, zolang de betrekkelijke betrouwbaarheid van de bron maar in het oog gehouden wordt.

Iran en de Cosmo hebben allebei goede redenen om valse informatie de wereld in te helpen. Raar eigenlijk dat het nooit iets is geworden tussen die twee.

Wiegertje Postma

Wiegertje Postma (20) is schrijfster. Zij debuteerde vorige jaar met de ‘streekbusroman’ Vijf Strippen. Wiegertje vervangt de komende vijf weken Floris Jan van Luyn als columnist.

    • Wiegertje Postma