Danny Cremers wint Frans Molenaar Prijs

AMSTERDAM. Danny Cremers (23) heeft vrijdag tijdens de Amsterdam International Fashionweek de Frans Molenaar Prijs gewonnen. De jury vond zijn ontwerpen ”eigenzinnig en duidelijk”. Zes eindexamenkandidaten, allemaal afkomstig van Artez Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, waren genomineerd voor de Frans Molenaar Prijs. De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en wordt ter beschikking gesteld door Frans Molenaar zelf. De andere genomineerden waren Sanne Schrijver, Elsien Gringhuis, Lifu Hsiao, Maarten van der Horst en Nina Heo. Cremers heeft de collectie gebaseerd op de film Female Perversion (1996), over het dubbelleven van een succesvolle advocate met neurotische seksuele fantasieën. Het resultaat is een collectie mantelpakjes met minirokken van aan elkaar genaaide repen brokaat en grove witte, met lijm ingesmeerde en zodoende keihard opgedroogde stof. Ook kenmerken puntborsten, uitstekende bilpartijen en kettingen van zwart en wit geverfde kippenbotjes zijn collectie. Molenaar zei blij verrast te zijn met de winnaar. ”Vernieuwende couture, erg goed. En het past bij mijn voorliefde voor mantelpakken.”