Conflict tempel helpt Hun Sen

De Cambodjaanse premier Hun Sen heeft een grotere verkiezingsoverwinning behaald dan verwacht dankzij nationalisme dat is aangewakkerd door het conflict over de Preah Vihaer-tempel.

Zijn Cambodjaanse Volkspartij (CPP) heeft gisteren volgens de eerste prognoses 91 van de 123 zetels in het lagerhuis gewonnen, tegenover 73 in de afgelopen vijfjarige termijn. Hun Sen, sinds 1985 aan de macht en daarmee de langstzittende Aziatische regeringsleider, mag nu een nieuwe regering gaan samenstellen.

Oppositieleider Sam Rainsy heeft gisteren nieuwe verkiezingen geëist, omdat de CPP volgens hem stembusfraude heeft gepleegd. Hoewel er minder geweld was dan bij vorige stembusrondes, waren vrije en eerlijke verkiezingen ook ditmaal onmogelijk in Cambodja, waarschuwde Human Rights Watch zaterdag.

De CPP heeft zo goed als volledige controle over de media, en oppositieleden worden voortdurend bedreigd en geïntimideerd. Op 11 juli werd de kritische journalist Khim Sambo vermoord.

Vandaag hebben Cambodja en Thailand gesprekken over het betwiste grondgebied van de elfde-eeuwse hindoetempel Preah Vihaer hervat. Unesco plaatste de tempel begin deze maand op de Werelderfgoedlijst, wat leidde tot woedende reacties van Thaise nationalisten. In 1962 oordeelde het Internationale Gerechtshof dat het heiligdom op Cambodjaans grondgebied ligt, maar over het 4,6 vierkante kilometer grote terrein eromheen deed het geen uitspraak. Thailand claimt dat gebied.

Cambodjaanse analisten denken dat de kiezers gisteren met een stem op Hun Sen mede hun steun wilden uitspreken voor de regering in het tempelconflict.

De Thaise regering stemde aanvankelijk in met Cambodja’s gooi naar notering op de Unesco-lijst. Dit was aanleiding voor Thaise oppositie-aanhangers, die de afgelopen maanden met straatprotesten de regering tot aftreden trachtten te dwingen, om hun demonstraties te hervatten. De Thaise minister van Buitenlandse Zaken trad af. Beide landen stuurden troepen naar de tempel, waar het tot confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen kwam. Vorige week begon de plaatselijke bevolking zich te bewapenen en loopgraven aan te leggen.

Een eerste ronde van gesprekken tussen hoge militairen van beide landen strandde vorige week door onenigheid over de vraag welke landkaart moet worden gebruikt. Cambodja wilde op een kaart van de voormalige kolonisator Frankrijk afgaan, maar volgens Thailand bevoordeelt die kaart Cambodja. (AP, Reuters, AFP)