China: busexplosies geen terrorisme

Peking. De Chinese autoriteiten ontkennen dat een groep die zich Islamitische Partij van Turkestan noemt, verantwoordelijk is voor een serie explosies in Shanghai en Kunming, de hoofdstad van de de provincie Yunnan. In een videoboodschap eiste de groep de verantwoordelijkheid op voor de ontploffingen, die in mei en juli plaatsvonden. Ook dreigde de islamitische groep met nieuwe aanslagen in de aanloop naar de Olympische Spelen als China niet onmiddellijk zou stoppen met het organiseren ervan. Volgens internationale veiligheidsexperts is de Islamitische Partij van Turkestan een andere naam voor de separatistische Islamitische Beweging van Oost-Turkestan (ETIM) uit de provincie Xinjiang, waar voornamelijk Turkstalige de Oeigoeren wonen. Volgens het persbureau Xinhua ontkent de politie in de getroffen provincies elke betrokkenheid van deze groep bij de explosies. In Shanghai kwamen bij een explosie op 5 mei drie mensen om en 12 raakten gewond. In Yunnan kwamen op 21 juli eveneens twee passagiers om bij ontploffingen in drie bussen. Volgens de veiligheidspolitie zijn de ontploffingen weliswaar het gevolg van ”sabotage” maar er zou geen sprake zijn van terrorisme.