Binck wil spaarders nu de belegger minder handelt

Particuliere beleggers handelen minder. Geen goede trend voor Binck dat via de spaarmarkt een nieuwe markt probeert aan te boren.

Of de koersen stijgen of dalen, dat interesseert ze niet echt bij BinckBank. De internetbank die is gespecialiseerd in de effectenhandel verdient bij iedere transactie, of het nu een verkoop- of kooporder betreft.

Maar als de particuliere belegger waar Binck zich op richt gaat twijfelen verandert de situatie. Als hij minder handelt zoals momenteel het geval is heeft de bank uit Amsterdam een probleem. In de huidige onrustige markten zou het best eens zo kunnen zijn dat de kleine belegger zich langere tijd rustig houdt. Het gevolg: de commissie-inkomsten dalen. In het tweede kwartaal daalde deze inkomsten al met 11 procent in vergelijking met met het kwartaal daarvoor.

Om minder afhankelijk te worden van commissie-inkomsten richt Binck zich meer op producten die geen binding hebben met beleggen. De internetbank wil spaargeld proberen binnen te halen en introduceerde eerder dit jaar met enig succes de eerste spaarrekening. De Amsterdammers zien echter ook op deze markt problemen opdoemen in de vorm van toenemende concurrentie. Reden voor topman Thierry Schaap om maar eens uit te halen naar de buitenlandse rivalen.

Dat bedrijven zich richten op andere segmenten als de kernactiviteit het moeilijk krijgt is overigens een traditionele reactie. Of de reactie ook een juiste is valt te bezien. Vaak blijken de nieuwe wegen niet goed begaanbaar en keert de onderneming rap terug naar de die activiteit waar ze goed in is.

Bij Binck is de stap in de spaardersmarkt op zich logisch. De internetbank kan goedkoop en snel werken en een hogere rente bieden dan traditionele banken. De klanten die Binck binnenhaalt komen dan ook vooral van deze banken, zoals ABN Amro en de Postbank.

Maar Binck is een markt binnengestapt waar de concurrentie moordend is. Buitenlandse banken zijn al jaren succesvol actief op de Nederlandse spaarmarkt. De laatste toetreder, Icesave (onderdeel van de IJslandse bank Landesbanki), wist recentelijk binnen een maand 25.000 klanten binnen te halen met een zeer hoge rente.

Rabobank-topman Heemskerk haalde al uit naar de bank en ook topman Schaap van BinckBank plaatste vrijdag vraagtekens bij de IJslandse bank. Hij stelde dat spaarders meer risico nemen door hun geld bij IJslandse banken onder te brengen en dat er te weinig kennen is bij de klanten in Nederland over de solvabiliteit van deze banken. De eerste 20.000 euro aan spaargeld wordt gegarandeerd door de IJslandse centrale bank, niet De Nederlandsche Bank.

Of die solvabiliteit zo twijfelachtig is kunnen beleggers morgen zelf bekijken als Landesbanki met cijfers komt over het tweede kwartaal. In de eerste drie maanden van dit jaar was de solvabiliteitsratio in ieder geval hoger dan de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis, om maar een lokale concurrent te noemen.

Wellicht was de uithaal ook ingegeven door het feit dat Binck graag zelf de spaarders binnenhaalt als klant en wil uitblinken in het nieuw aangeboorde segment.

    • Heleen de Graaf