`Aantal files neemt af door gestegen brandstofprijzen`

rotterdam. De sterke stijging van de brandstofprijzen leidt tot minder files. Ook het aantal afgelegde kilometers per auto is het afgelopen kwartaal gedaald. Die conclusie trekt de Verkeers Informatie Dienst (VID) op basis van de filestatistieken van het tweede kwartaal. Vergeleken met vorig jaar stonden er bijna 3 procent minder files. Vooral op zaterdag en zondag staan er minder files, omdat recreatief verkeer gevoeliger is voor stijgende brandstofprijzen. Volgens de VID speelt ook het betere weer een rol. Het belangrijkste knelpunt was het afgelopen kwartaal Culemborg (de A2 richting Den Bosch), dat de koppositie overneemt van Hoogmade (de A4 richting Delft). Verder valt op dat de ochtendspits gemiddeld wat later begint dan in 2007; de avondspits juist wat eerder. Dinsdag is de drukste dag van de week. Jarenlang was donderdag de dag met de meeste files.