Aanslagen in India: 45 doden, 30 gearresteerd

Indiase autoriteiten hebben gisteren 30 mensen gearresteerd na een serie bomaanslagen zaterdagmiddag in de westelijke stad Ahmedabad. Daarbij kwamen zeker 45 mensen om het leven, 161 werden gewond. De aanslagen kwamen een dag na een serie bomexplosies in de zuidelijke stad Bangalore, vestigingsplaats van veel technologische bedrijven. Daarbij viel één dode.

In Ahmedabad gingen zeker zestien bommen af. Veel explosieven waren verstopt in metalen trommeltjes waarin eten wordt bewaard. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is per e-mail aan de Indiase media opgeëist door een groepering die zich ‘Indiase Mujahideen’ noemt – wat zou duiden op moslimextremisme. Dezelfde organisatie verklaarde in mei ook bomaanslagen te hebben uitgevoerd in Jaipur, waarbij 63 doden vielen.

Toch is niet helemaal duidelijk wie er precies achter de groepering zit. De Indiase autoriteiten vermoeden banden met terreurorganisaties die ook actief zijn in Kashmir en in Bangladesh. Die organisaties zijn uit op de vestiging van een islamitische heilstaat in hun thuislanden. Ook wordt steeds de naam genoemd van de Islamitische Studentenbeweging van India (SIMI), die volgens analisten onder invloed staat van buitenlandse jihadisten.

Het zuiden van de deelstaat Gujarat, waar de aanslagen van zaterdag plaatsvonden, was zes jaar geleden het toneel van bloedige onlusten, waarbij meer dan 2.000 moslims werden gedood. Dat geweld volgde op de dood van hindoepelgrims bij een treinbrand. In India vinden geregeld aanslagen plaats, ook buiten het van oudsher onrustige gebied van Jammu en Kashmir waar door Pakistan gesteunde islamitische extremisten hun werkterrein hebben.

De Indiase autoriteiten hebben gisteren opgeroepen tot kalmte. Gezien de ernst van de aanslagen, en de relatief terughoudende reactie van de Indiase bevolking, lijken de oproepen tot sociale harmonie brede instemming te hebben.