‘Aanslag’ Istanbul: 13 doden

Bij twee explosies in de Turkse stad Istanbul zijn gisteravond ten minste dertien doden gevallen. Naar schatting 72 mensen zijn gewond geraakt. De gouverneur van Istanbul, Muammer Güler, spreekt van „een terreuraanslag”, aldus Turkse media.

Volgens Güler gaat het niet om een zelfmoordaanslag, maar om bommen die in vuilnisbakken zaten verstopt. De aanslagen hadden plaats in het district Güngoren, een druk winkelgebied in het Europese deel van de stad. De eerste bom ging om kwart voor tien af in een telefooncel in het voetgangersgebied.

Kort daarop ging een tweede, zwaardere bom af in de buurt van de telefooncel. Daar bevonden zich inmiddels veel mensen die waren toegesneld om de slachtoffers van de eerste explosie hulp te bieden.

Volgens getuigen zat er tussen beide aanslagen tien minuten tijd. Reddingsdiensten waren gisteravond druk in de weer alle gewonden hulp te verlenen.

De politie van Istanbul houdt de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) verantwoordelijk voor de aanslagen. In het verleden hebben onder andere Koerdische separatisten, extreem-linkse groeperingen en islamitische terreurgroepen bomaanslagen in Istanbul gepleegd.

Meer details over deze aanslagen waren nog niet bekend toen deze krant naar de drukker ging. (ANP, Reuters, AP)