Aanslag in Istanbul eist zeventien levens

Bij een aanslag in de Turkse stad Istanbul zijn gisteravond ten minste zeventien mensen om het leven gekomen. De verantwoordelijkheid voor de aanslag, die plaatshad in de woonwijk Güngören, is nog niet opgeëist. Bronnen bij de Turkse veiligheidsdiensten gaan er van uit dat de aanslag het werk is van de separatistische Koerdische Arbeiderspartij PKK van Abdullah Öcalan.

Aanvankelijk dacht de politie dat een gaslek de oorzaak was van de explosie. Maar al spoedig bleek dat het om een terreurdaad ging. Volgens ooggetuigen had er eerst een kleine explosie plaats. Toen er een menigte ontstond van nieuwsgierigen die wilden weten wat er was gebeurd, ontplofte de tweede bom. Bij deze explosie, die veel krachtiger was dan de eerste, vielen vijftien doden.

Het is onduidelijk waarom juist Güngören als doelwit van een aanslag is gekozen. Het is een ‘gewone’ woonwijk aan de periferie van Istanbul – er zijn geen ambassades, grote internationale bedrijven of andere doelwitten die vaak door terroristen worden gekozen. De straat waar de bommen ontploften, is afgesloten voor autoverkeer. Inwoners van de wijk gaan er ’s avonds, wanneer Istanbul wat koeler wordt, graag wandelen of boodschappen doen.

De grote vraag is nu of het bij de aanslagen in Güngören blijft. In de Turkse media wordt wel gesuggereerd dat Koerdische extremisten een reeks aanslagen in Turkse steden hebben gepland om zo te protesteren tegen de aanhoudende Turkse aanvallen op doelen van de PKK in Noord-Irak.

De bommen in Istanbul kwamen aan de vooravond van een van de belangrijkste processen van de afgelopen jaren: vanaf vandaag is het Turkse Constitutionele Hof in vergadering bijeen om te bepalen of de AK-partij van premier Erdogan verboden moet worden, omdat zij ‘anti-seculier’ zou zijn. De partij, die vorige jaar de verkiezingen won, ontkent dat ze heimelijk een staat op islamitische grondslag wil vestigen en noemt het proces een aanslag op de democratie.

Vooralsnog is er geen enkele indicatie dat de bommen van gisteren verband houden met het proces tegen de AK-partij.