45 doden bij aanslagen Ahmedabad

India’s politieke leiders hebben dit weekeinde opgeroepen tot kalmte na een serie bomaanslagen waarbij zaterdagmiddag 45 mensen om het leven kwamen in de westelijke stad Ahmedabad.

Die aanslagen kwamen een dag na een soortgelijke serie bomexplosies in de zuidelijke stad Bangalore, vestigingsplaats van veel technologiebedrijven. Bij die aanslagen verloor een vrouw het leven.

In Ahmedabad, hoofdstad van de deelstaat Gujarat, gingen zaterdag aan het eind van de middag zeker zestien bommen af. Veel explosieven waren verstopt in metalen lunchtrommeltjes, sommige op de bagagedragers van fietsen. De eerste explosies waren op drukbezochte markten. Twintig minuten tot een half uur later volgde een tweede serie bij ziekenhuizen waar op dat moment gewonden werden binnengebracht.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is in een veertien pagina’s tellende e-mail aan de Indiase media opgeëist door een groepering die zich Indiase Mujahi-deen noemt – wat zou duiden op moslimextremisme. Dezelfde organisatie verklaarde op 13 mei van dit jaar ook de bomaanslagen te hebben uitgevoerd in het historische centrum van Jaipur, in de deelstaat Rajasthan. Daarbij vielen 63 doden.

Het is onduidelijk wie er achter de naam schuilgaat. De Indiase autoriteiten vermoeden banden met terreurorganisaties die ook actief zijn in Kashmir (Lashkar-e-Taïba) en in Bangladesh (Harkut-ul-Jehad-e-Islami). Die zijn uit op de vestiging van een islamitische heilstaat in hun thuislanden.

Ook wordt steeds de naam genoemd van de Islamitische Studentenbeweging van India (SIMI). Die beweging werd ruim dertig jaar geleden opgericht in Aligarh, in de deelstaat Punjab, uit onvrede over de sociaal-economische achterstelling van de 150 miljoen moslims (ongeveer 14 procent van de bevolking) in India. Maar de groep is steeds verder geradicaliseerd en, volgens analisten, onder invloed geraakt van buitenlandse jihadisten. Na de aanslagen van 9/11 in de Verenigde Staten werd de beweging tot verboden organisatie verklaard wegens haar extremisme en openlijke steun aan Al-Qaeda. Volgens analisten kent de SIMI nu nog slechts een kleine aanhang, maar wel een die terreurdaden niet schuwt.

Het zuiden van Gujarat was zes jaar geleden het toneel van bloedige onlusten, waarbij meer dan tweeduizend moslims werden gedood. President Pratibha Patil en premier Manmohan Singh riepen dit weekeinde op tot „communale harmonie” en vrede tussen de geloofsgemeenschappen in India.