1 kijken

Hoe verdiende Bep van Klaveren al weer zijn goud? Foto Kees Molkenboer, collectie Nederlands Fotomuseum Nederlands Fotomuseum

Gouden Momenten

3 dvd-box: Nederlandse olympische helden, Amsterdam 1928 en Hollands Goud. 19,95 euro

Van de eerste Spelen in 1900 tot en met die in Sydney in 2004 heeft Nederland al heel wat olympische helden voortgebracht. Op de dvd Hollands Goud staan alle ‘gouden races’. Sportliefhebbers zullen zich de medailleraces van zwemmers Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn in Sydney wel herinneren, en misschien die finale van de volleyballers tegen Italië in 1996 ook nog wel. Maar hoe verdiende judoka Anton Geesink zijn goud? En bokser Bep van Klaveren? Meer dan een ‘opsomming’ van fragmenten is de dvd niet en het deuntje tussen de Spelen wekt al rond 1916 de nodige irritatie, maar het is leuk voor de verzameling. De dvd Amsterdam 1928 zal echter bij weinigen nostalgische gevoelens oproepen en is alleen voor liefhebbers. Nederlandse olympische helden had helemaal niet in de box gehoeven. Eigenlijk is het wachten op 8 augustus, 8 over 8 (Chinese tijd, 14.08 uur in Nederland), dan beginnen in Peking de Olympische Zomerspelen en zal Nederland er ongetwijfeld nieuwe sporthelden bij krijgen. (HR)