Zuurkoolsmaak

NAAM Joyce Brummelhuis (36) SPORT Hockey Woonplaats Oldenzaal „Hockey is eigenlijk niet mijn sport. Ik ben er acht jaar geleden mee begonnen toen ik in Oldenzaal kwam wonen. Tennis is mijn sport, dat doe ik al van kleins af aan. Al kom ik er nu bijna niet meer aan toe. Het is een psychologisch en tactisch spel dat je helemaal zelf kunt bepalen. Je zoekt naar de zwakke plekken van je tegenstander en buit die uit. Heeft iemand bijvoorbeeld een slechte backhand, dan speel je daar voortdurend op. Bij hockey draait alles om het team. Het is de kunst om al die individuele spelers op een goede manier te laten samenwerken. Alleen dan kun je winnen. En als dat gebeurt, dan is dat natuurlijk heel leuk. „Ik voel me niet Chinees. Ik ben voornamelijk Nederlander. Een vriend van mij zei geloof ik eens: ‘Het ziet er uit als nasi, maar het smaakt als zuurkool’. Mijn ouders komen uit Indonesië, waar mijn familie al zeker vijf generaties woont. Wij spreken daarom Indonesisch. Omdat ik er Chinees uit zie vragen mensen vaak aan mij of ik uit China kom. Ik moet dan altijd uitleggen dat dat niet zo is. Je leert daarmee omgaan. En de verwarring is ook wel begrijpelijk. „Na mijn studie ben ik met mijn huidige man naar Indonesië gegaan. Ik wilde hem aan de familie voorstellen en aan mijn enige nog levende oma. Bovendien vond ik het belangrijk om te laten zien waar ik vandaan kom. Mijn vier kinderen, tussen de vier en tien jaar oud, ga ik ook een keer meenemen naar Indonesië. Dat vind ik belangrijk. Deze zomer gaan we naar Maleisië, dan krijgen ze vast een indruk. Gaan we naar Indonesië, dan zoeken we daar mijn ooms en tantes op. En dat is veel leuker als ze wat ouder zijn.” TEKST AERNOUT BOUWMAN-SIE BEELD ROGER CREMERS Nederland, Oldenzaal, 01-07-2008 Joyce Brummelhuis PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Nederlandse Chinezen Cremers, Roger
    • Aernout Bouwman-Sie