Zo dichtbij is het

Zo dichtbij is het TEKST AERNOUT BOUWMAN-SIE NAAM Soe Hin Woei Jet Kong (40) SPORT Wielrennen Woonplaats Nieuwegein „Ik was elf jaar toen ik van mijn oma een zilvergrijze Peugeot-wielrenfiets kreeg. Er zaten vijf versnellingen op en een echt wielrenstuur. De spatborden heb ik er direct afgesloopt want ik wilde in mijn woonplaats Nieuwegein meedoen met een wielerronde. In mijn studententijd fietste ik samen met mijn zwemvrienden ieder jaar in België een georganiseerde toertocht. Aan competitiewedstrijden heb ik nooit meegedaan. „Het leukste van wielrennen is de gezelligheid. Als je met een groepje fietst, is het net alsof je in de kroeg zit. Vorig jaar fietste ik naar Santiago de Compostella, een katholiek bedevaartsoord in het noordwesten van Spanje. Een tocht van 3.100 kilometer. Tot Lourdes had ik een fietsmakker, daarna heb ik zeker 1.400 kilometer alleen gereden. Tijdens de eenzame fietstochten heb ik geleerd dat ook al ben je alleen, het heel gezellig kan zijn. „Mijn Chinese achtergrond betekent veel meer voor me dan ik altijd heb gedacht. Binnenkort ga ik trouwen. Ik wist er niets van en heb me daarom fel verzet tegen de Chinese trouwtradities. Maar nu is er ’s ochtends toch een theeceremonie. Eerst bij mijn ouders thuis en daarna bij de ouders van mijn vriendin. En er is ’s avonds een groot Chinees banket. Die tradities horen er toch bij. „We gaan op huwelijksreis naar onze families in Hongkong. En we reizen naar Shan Zhong, waar mijn opa vandaan komt die in de jaren dertig naar Suriname emigreerde. Vanuit zijn dorp zijn destijds vele Hakka’s, een Chinese minderheid, weggetrokken. Mijn vriendin is ook Hakka. Zij spreekt het dialect bijna niet meer maar kan wel vloeiend Cantonees, dat veel in Hongkong wordt gesproken. Zelf spreek ik een beetje Hakka. In Shan Zhong woont nog steeds de jongste broer van opa Woei Jet Kong. Zo dichtbij is het allemaal nog.” BEELD ROGER CREMERS Nederland, Nieuwegein, 26-06-2008 Soe Hin Woei Jet-Kong, chinees PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Nederlandse Chinezen Cremers, Roger
    • Aernout Bouwman-Sie