Zeventig miljoen bloemen in Peking

doos_1.jpgHet kan geen toeval zijn. Op hetzelfde moment dat China zijn 639-koppige ploeg aan de binnenlandse pers presenteerde, werd in de buitenwijken van Peking tijdens een persconferentie het winnende ontwerp van het Olympische boeket medaillewinnaars onthuld.

Bij de presentatie van de grootste Olympische ploeg ooit kon de buitenlandse pers niet aanwezig zijn.Wel mochten wij de bloemetjes bewonderen. Tijdens de Olympische- en Paralympische Spelen worden in totaal 6000 bosjes aan de winnaars uitgedeeld.

npop.jpgBij de keuze van de bloemsoorten en het ontwerp staat past uiteraard weer symboliek. Het Olympisch ceremoniële boeket bestaat uit negen Chinese rozen en zes kleurige grassoorten die met een zijden sjerp zijn samengebonden in de vorm van een rode vlam. Negen is het keizerlijke getal voor onsterfelijkheid en samenwerking.

 pop_1.jpgOm tot de juiste keuze te komen, zijn er drie jaar lang ontwerpwedstrijden gehouden waar meer dan 1.000 bloemschikkers aan deelnamen. Ooit waren bloemen het symbool van westerse bourgeoisie maar nu moeten meer dan 70 miljoen planten en bloemen de straten van Peking vrolijk kleuren. In het district Fengtai staan honderden broeikassen waar hitte- en regenbestendige bloemen, planten en zaden worden gekweekt die met vrachtwagens naar het centrum van Peking worden vervoerd. Volgens BOCOG staan er momenteel 2.000 verschillende soorten in de perken.

    • Bettine Vriesekoop