Zalmtostada’s met salsa

Voor 6 tostada’s:2 eetlepels olijfolie2 eetlepels vers limoensap4 eetlepels vers sinaasappelsap2 eetlepels triple sec2 tenen knoflook, gepeld, gehakt1 rode chilipeper, fijngehakt500 gram zalmfiletSalsa:150 gram trostomaten, in blokjes50 gram gesnipperde lente-ui3 jalapeño-chilipepers uit een pot, fijngehakt4 eetlepels tequila1 teen knoflook, fijngehakt1 theelepel zout, of naar smaak Verder:6 bloemtortilla’s, doorsnee 15 cm4 eetl gehakte, verse koriandergemengde slasoortenguacamole, voor het serveren

Prak voor de guacamole het vruchtvlees van 2 rijpe avocado’s. Schep er een paar eetlepels citroensap, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel korianderpoeder, zout en peper, 1 tot 2 gesnipperde lente-uien, wat middelgrote blokjes tomaat en een uitgeperste grote teen knoflook door.

Doe olie, limoensap, sinaasappelsap, triple sec, knoflook en chilipeper in een zuurbestendige schaal waarin de zalm net past. Leg er de zalmfilets in (tot zeker de helft in de marinade liggen) en dek de schaal af. Laat ten minste 30 minuten en maximaal 3 uur in de koelkast marineren.

Maak intussen de salsa. Doe tomaten, lente-ui, jalapeñopepers, tequila, knoflook en zout in een kom en roer. Dek af en laat minstens 30 minuten op kamertemperatuur staan, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Bekleed een grillpan met aluminiumfolie en leg er een rooster op. Leg de zalmfilets op het rooster. Zet 8 tot 10 minuten onder een hete grill, waarbij u ze een keer omdraait, tot ze net gaar zijn.

Verhit vlak voor het serveren een anti-aanbak koekenpan op middelhoog vuur. Bak de tortilla’s een voor een circa een minuut, waarbij u ze een paar keer omdraait, tot ze goudbruin en ietsje gesouffleerd zijn. Schik voor het serveren een warme tortilla op elk bord. Breek de zalm in grove stukken en schik in het midden van de tortilla’s. Schep er een kleine lepel marinade over en bestrooi met koriander. Schik wat gemengde sla naast de tortilla’s. Geef er de guacamole en salsa apart bij.

Kim Maclean

    • Kim Maclean