Wat vindt Nederland van waterboarding in VS?

Wat vindt Nederland van waterboarding in VS? Tekening Riber Hansson Hansson, Riber

Het Britse parlement maakt zich ernstig zorgen over de door de Amerikanen toegepaste waterboarding bij het verhoren van terreurverdachten meldde NRC Handelsblad op 21 juli. Deze methode werd in 1940-45 ook door de Duitse Gestapo gehanteerd. In de collectie van het Verzetsmuseum Friesland bevindt zich ter illustratie van deze onmenselijke ingreep een nauwe kist waarin de van verzetswerk verdachte persoon ondergedompeld werd. President Bush vindt de methode verantwoord in het belang van de verdediging van het vrije Westen, maar zelfs zijn trouwste bondgenoot - de Britse regering - heeft de werkwijze veroordeeld als marteling.

Wat vinden ons parlement en regering? Laten wij niets horen omdat ten tijde van de door onze premier bewonderde VOC Engelse en Japanse gevangenen aan een vergelijkbare behandeling werden blootgesteld?

Tekening Riber Hansson

    • d Amstel
    • Nes A
    • J.Van der Meer