Voor Peking dreigt rijverbod

De luchtvervuiling boven Peking wordt ondanks alle draconische maatregelen steeds erger. Olympische sporters uit de VS zijn van plan om bij de opening maskers te dragen.

Autobezitters in Peking moeten de komende maand noodgedwongen de fiets pakken. De Chinese autoriteiten overwegen serieus om een rijverbod in te stellen voor bijna 90 procent van de particuliere auto’s in Peking. Met deze extreme maatregel hoopt men de geel-grijze, schadelijke smog die over Peking hangt te verdrijven voordat de Olympische Spelen op 8 augustus worden geopend.

De afgelopen weken is de luchtvervuiling al drastisch aangepakt, onder andere door de aangekondigde sluiting van driehonderd fabrieken, echter zonder voldoende resultaat.

Vorige week is een rijverbod ingesteld voor een miljoen auto’s per dag. Daarbij bepaalt het laatste cijfer van het nummerbord wie op welke dag van de week wel of niet mag rijden. Maar zelfs de files zijn hierdoor nog niet merkbaar minder geworden. In Peking rijden 3,3 miljoen auto’s rond.

Terwijl de eerste tweehonderd atleten zijn aangekomen – zondag wordt het olympisch dorp officieel geopend – is de luchtkwaliteit de afgelopen dagen alleen maar verslechterd. De luchtvervuilingsindex steeg, mede als gevolg van het warme weer zonder een zuchtje wind, tot 113. Waardes vanaf 100 leiden tot ademhalingsproblemen, waterige ogen, zwaar hoesten en andere luchtwegklachten als gevolg van stofdeeltjes en uitstoot van koolmonoxide en zwaveldioxide.

„Gegeven de geografische locatie van Peking is het tamelijk moeilijk de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van gassen te verminderen”, zei Du Shaozhong van het Pekingse Milieubeschermingsbureau gisteren. Hij erkende dat de luchtkwaliteit ook volgens de Chinese normen (en die zijn lager dan de Japanse en de westerse normen) onder de maat was. Dat wil niet zeggen dat atleten maskers mee moeten nemen, voegde hij er aan toe.

Du reageerde daarmee op het voornemen van de Amerikaanse sportploeg om tijdens het verblijf in Peking een speciaal door het Amerikaanse Olympische Comité ontworpen masker te dragen. Een aantal van de ruim 600 Amerikanen zou de maskers ook gaan dragen tijdens de openingsceremonie op vrijdag 8 augustus.

In The Wall Street Journal zei de Amerikaanse triatleet Jarrod Schoenmakers dat hij dat zeker van plan is, ook al zullen de Chinese gastheren dat als een belediging opvatten.

Vervolg China: pagina 11

CHINA

Visumbeleid wekt irritatie

Vervolg China van pagina 1

De luchtkwaliteit is voor de Chinese sportliefhebbers geen beletsel, want tienduizenden staan al vanaf dinsdag in de rij om kaarten te bemachtigen. Bij verschillende verkooppunten zijn de rijen zo lang dat wachtenden daar de nacht door brengen. Op verschillende plaatsen is het tot hevige schermutselingen gekomen met de politie.

Journalisten die deze wrijvingen registreerden, werden door de politie hardhandig verwijderd. Een cameraman en een fotograaf van The South China Morning Post uit Hongkong werden gearresteerd en een tv-verslaggever werd tegen de grond gewerkt. De beelden van deze incidenten werden uitgezonden door het Hongkongse broadband tv-station NOW. Volgens de Hongkongse media zijn de aanhoudingen in strijd met de beloftes dat de pers vrij zou kunnen opereren rond de Olympische Spelen.

De Chinese organisatoren hebben gisteren ook de plaatsen aangewezen waar tijdens de Zomerspelen mag worden gedemonstreerd. De locaties in de drie grote stadsparken van Peking – het Paarse Bamboepark, Ritan Park en De Wereld van Peking – zijn relatief ver verwijderd van de olympische accommodaties en van het Plein van de Hemelse Vrede.

„Op deze plaatsen mag vreedzaam worden gedemonstreerd in overeenstemming met de praktijk van de vorige Spelen”, aldus Liu Shaowu, directeur beveiliging. Hij benadrukte dat de Chinese wet gerespecteerd moet worden en dat alleen demonstraties waarvoor een vergunning is gegeven, zullen worden toegestaan.

Liu verwees speciaal naar de zeer restrictieve Chinese wet voor bijeenkomsten, processies en demonstraties. Aanvragen moeten vijf dagen van te voren ingediend worden bij het Openbare Veiligheidsbureau en de politie mag nog eens vijf dagen nadenken over de aanvraag. Volgens Liu waren ook tijdens de Olympische Spelen in Athene en Sydney de mogelijkheden om te demonstreren zeer beperkt.

Sinds begin van deze week zijn nieuwe veiligheidsmaatregelen van kracht, waaronder verscherpte eisen voor het verkrijgen van visa. Europese, Australische en Amerikaanse Kamers van Koophandel hebben gisteren geprotesteerd, omdat het ook voor zakenmensen zonder een langlopend visum nagenoeg onmogelijk is geworden naar China te reizen gedurende het sportevenement.

Volgens de Europese Kamer van Koophandel zorgen de nieuwste beperkingen voor ernstige problemen voor Europese zakenmensen, onderzoekers en sprekers die naar China komen of terugkeren op kortlopende visa. Al geruime tijd wordt in het internationale bedrijfsleven geklaagd over de plotselinge, onaangekondigde en onduidelijke veranderingen in het Chinese visumbeleid.

    • Bettine Vriesekoop
    • Oscar Garschagen