Verwacht?

Vandaag rijden de wielrenners de beslissende tijdrit over 53 kilometer, van Cérilly naar Saint-Amand-Montrond. Is de Tour de France tot nu toe volgens de verwachtingen verlopen?

Louis Delahaye, trainer Raboploeg: „Natuurlijk was er een aantal verrassingen, maar in grote lijnen verloopt de Tour zoals ik had verwacht. Zoals het er nu naar uitziet, komen Cadel Evans, Carlos Sastre en Denis Mentsjov op het podium. Ook in die volgorde, dat viel te verwachten. Bernhard Kohl is voor mij wel een grote verrassing. Ook Frank Schleck verbaast mij enigszins, minder dan Kohl maar toch. Andy Schleck presteerde ook indrukwekkend, dat is een man voor de toekomst.”

Michael Boogerd, oud-profrenner bij Rabobank: „Evans was in mijn ogen van te voren de grote favoriet. Maar ik moet zeggen dat ik hem niet heel goed vond rijden in deze Tour. Team CSC is voor mij de grote verrassing, ik had niet gedacht dat de ploeg zo goed zou rijden. Mentsjov rijdt uitstekend, daar kan ik weinig meer over zeggen. Wel heeft hij een paar kostbare fouten gemaakt. Zonder die fouten had hij er nu een stuk beter voor gestaan.”

Ab Krook, voormalig schaatscoach: „Ik had van tevoren voorspeld dat het een spannende Tour zou worden met veel kanshebbers. Dat is gebeurd. Maar ik had Valverde veel hoger ingeschat, die zat er een dag compleet naast. Ricco had ik als winnaar van de bolletjestrui in gedachten, dat klopt ook wel, haha. Jammer van de doping maar hij had die trui echt kunnen winnen. Dat Evans zo goed zou rijden, was ook te voorzien. Mentsjov heeft helaas een paar fouten gemaakt, maar dat komt ook doordat zijn team niet goed genoeg is.”

Martin Bruin, official bij de internationale wielerunie (UCI): „Het gaat zeker zoals ik verwachtte. Ik had al gezegd dat Mentsjov niet zou winnen. Vandaag wint hij de Tour niet, morgen niet en dat zal hem nooit lukken. Daar is de Rus niet goed genoeg voor. Valverde heeft helaas een offday gehad in deze Tour. Evans gaat Sastre kloppen in de tijdrit, vrees ik, en ook dat is geen verrassing. Het is wel jammer, want Evans is geen persoonlijkheid. Maar ik geef toe dat Sastre dat ook niet is; hij is maar één dag zichtbaar geweest in deze Ronde van Frankrijk, (woensdag op Alpe d’Huez, red).”

Peter Post, oud-profrenner en voormalig ploegleider: „Ik had niet verwacht dat het zo’n mooie Tour zou worden. Het is werkelijk een geweldige Ronde. Dat Evans het zo goed doet, had ik wel verwacht. Maar CSC verraste me. Die ploeg heeft de Tour gemaakt. Maar toch denk ik dat Evans gaat winnen. Hij heeft het heel goed gedaan, zeker als je je bedenkt dat hij geen echte ploeg om zich heen heeft. In zijn eentje heeft Evans zijn plaats prima verdedigd.”

Adrie van Diemen, trainer van het Amerikaanse team Garmin: „Evans maakt de grootste kans op de overwinning en dat is niet verrassend. In onze ploeg hebben zich geen echte verrassingen voorgedaan. We wilden bij de eerste tien komen. Met Christian Vandevelde ziet het er naar uit dat het wel gaat lukken. Ik denk dat hij zelfs nog kans maakt op het podium. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoe hij presteert in de tijdrit. Wij zijn tevreden. Natuurlijk hadden we gehoopt dat we nog een rit zouden winnen, maar dat is gewoon erg lastig. David Millar was vooral in het begin van de Tour erg goed, maar hij kon het verschil telkens net niet maken. We zijn als ploeg wel blij dat de gemiddelde klimtijden naar beneden gaan. Dat betekent dat er steeds minder doping in het spel is, want de renners van nu zijn echt niet minder getalenteerd dan die van de afgelopen jaren.”

Jan Bos, schaatser, onder meer wereldkampioen sprint:„De Tour is veel menselijker geworden. Denk maar aan die etappe van afgelopen zondag naar Prato Nevoso waarin bijvoorbeeld ook Evans moest lossen. Mensen kunnen wel klagen dat het weer geen schone Tour de France is, maar ze hebben die drie (de Spanjaarden Beltran en Dueñas en de Italiaan Ricco, red.) er wel uit kunnen pikken. Ik had geen favoriet, maar ik hoopte wel dat Mentsjov goed zou rijden. Mooi ook dat het op een echt secondenspel uitdraait.”

    • Shari Kiljan