Verre ruimtelenzen

Verre ruimtelenzen Iets heel zwaars in de ruimte, zoals een zwart gat of een zwaar sterrenstelsel, kan het licht sterk afbuigen. Bijvoorbeeld het licht van een achter zo’n sterrenstelsel gelegen lichtbron. Het zwaartekrachtveld kan dan een werking krijgen die vergelijkbaar is met die van een optische lens: het is een zwaartekrachtlens. Een internationaal team van astronomen, onder leiding van de Groninger Leon Koopmans, heeft nu een verzameling van ruim zeventig van dergelijke zwaartekrachtlenzen afgebeeld, de grootste verzameling ooit. Op de afbeeldingen is het lensstelsel geeloranje en het (vervormde) sterrenstelsel op de achtergrond blauw zichtbaar. Volgens de sterrenkundigen valt nu uit te rekenen hoe zwaar de lensstelsels zijn en hoeveel donkere materie ze bevatten. (EdB)

Iets heel zwaars in de ruimte, zoals een zwart gat of een zwaar sterrenstelsel, kan het licht sterk afbuigen. Bijvoorbeeld het licht van een achter zo’n sterrenstelsel gelegen lichtbron. Het zwaartekrachtveld kan dan een werking krijgen die vergelijkbaar is met die van een optische lens: het is een zwaartekrachtlens. Een internationaal team van astronomen, onder leiding van de Groninger Leon Koopmans, heeft nu een verzameling van ruim zeventig van dergelijke zwaartekrachtlenzen afgebeeld, de grootste verzameling ooit. Op de afbeeldingen is het lensstelsel geeloranje en het (vervormde) sterrenstelsel op de achtergrond blauw zichtbaar. Volgens de sterrenkundigen valt nu uit te rekenen hoe zwaar de lensstelsels zijn en hoeveel donkere materie ze bevatten. (EdB)