Trainer is de baas

Trainer is de baas TEKST AERNOUT BOUWMAN-SIE NAAM Wai-Lung Chung (19) SPORT Tafeltennis Woonplaats Utrecht „In China is heel veel respect voor Chinese tafeltennistrainers. In Nederland is dat veel minder. Spelers gaan in discussie met hun trainer of doen gewoon hun eigen zin. Ik vind dat je eerst goed moet luisteren naar wat je trainer te vertellen heeft. Dat heb ik zo van huis uit meegekregen. „In Luxemburg en Rusland heb ik dit jaar een aantal wedstrijden gespeeld waardoor ik op de internationale ranglijst ben gestegen van plaats 900 naar rond de 600. Ik wil in 2012 naar de Olympische Spelen in Londen. En dan moet ik toch wel bij de eerste 150 zitten. Mijn ouders steunen mij en ik speel betaald bij een Duitse tafeltennisvereniging in Hamm, een uur rijden van Enschede, waar mijn ouders wonen. „Sinds augustus vorig jaar woon ik in Utrecht. Van hieruit rijd ik in een half uurtje met de trein naar Papendal, waar ik iedere dag train. Ik speel zeker drie uur op een dag, hoewel dat nu soms minder is omdat ik ook Biomedische Wetenschappen studeer. Vanaf mijn zevende speel ik tafeltennis. Toen ik tien jaar oud was zat ik in het Nederlandse jeugdteam. „Tafeltennis gaat heel snel. Je reflex is daarom niet alleen belangrijk. Het gaat vooral om je techniek. Wil je het goed doen, dan moet je heel veel oefenen. Vooral tegen goede tegenstanders en met een goede trainer er bij. „In Nederland ben ik best goed, maar in China zou ik alle partijen verliezen. Tafeltennis is daar een echte volkssport en goede spelers verdienen heel veel geld. Net als voetballers hier. Chinezen staan veel dichter op de tafel dan Europeanen, die zichzelf wat meer tijd geven door wat verder van de tafel te gaan staan. Het spel in China is hierdoor altijd heel snel en aanvallend. Wil je echt leren tafeltennissen, dan moet je naar China toe.” BEELD ROGER CREMERS Nederland, Enschede, 20-07-2008 Wai-Lung Chung, chinees en student en speelt tafeltennis PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Nederlandse Chinezen Cremers, Roger
    • Aernout Bouwman-Sie