Televisie Voorkeur

Jonge otter voorbereid op terugkeer naar de natuur. BBC 2, 18.30-19.00u. Ein Europaeischer Fischotter (Lutra lutra lutra) kaut am Mittwoch, 21. Maerz 2007, im Zuercher Zoo genuesslich an einer Forelle. Am 1. Dezember 2006 erblickten drei junge Fischotter das Licht der Welt. (AP Photo/Keystone, Steffen Schmidt) ----A young European Otter (Lutra lutra lutra) eats a trout in the Zoo of Zurich, Switzerland, this Wednesday, March 21, 2007. Three young otters were born in December 2006 in the zoo. (AP Photo/Keystone, Steffen Schmidt) otter Associated Press

interview

Het vermoeden. Annemiek Schrijver praat met Johan Ferrier (1910), de laatste gouverneur en de eerste president van Suriname. Hij hoopt dat na 26 jaar gerechtigheid zal geschieden als het proces begint tegen de verdachten van de decembermoorden (herh.). Ned.2, 11.00-11.30u.

Zomergasten. Pratend over zijn ideale televisieavond verklaart minister Plasterk (OC&W) zijn voorkeur voor singer/songwriter Joni Mitchell en de Amerikaanse kunstenaar Chuck Close. Ook fragmenten uit een film over de verslaafde gitaarvirtuoos Jimmy Rosenberg, Yes Minister en de documentaire Operation Homecoming over de van Amerikaanse soldaten in Afghanistan en Irak. Ned.2, 20.30-23.30u.

Informatief

Boeken. Gesprek met Douwe Draaisma, auteur van De Heimweefabriek, over zin en onzin van geheugentraining, de ongrijpbaarheid van de herinnering, de markt van het grote vergeten, maar ook over de onverwachte genoegens van een ouder wordend geheugen (herh.). Ned.1, 11.25-12.00u.

Michael Palin’s New Europe. Michael Palin trekt door 20 landen van het nieuwe Oost-Europa. In deze aflevering, Eastern delight , woont Palin in Bulgarije een midzomerfeest bij. Vervolgens bezoekt hij Istanbul, de Griekse stad Ephese en het sprookjesachtige Cappadocië. Ned.2, 18.55-19.55u.

Kruispunt. Missionaris Harry Hermans werd in de jaren vijftig in China gevangengezet en gehersenspoeld vanwege zijn katholieke levensovertuiging. Al kunnen veel katholieken in China tegenwoordig hun geloof wel openlijk belijden, er zitten nog steeds bisschoppen gevangen of ze worden vermist. Reportage over de katholieke kerk in China vroeger en nu. Ned.2, 19.45-20.15u.

Alles voor goud. Serie over Nederlandse topsporters op weg naar de Olympische Spelen. Afl.4 : Zwemmen. De prestaties van Pieter van den Hoogenband, Marleen Veldhuis, Inge Dekker en de talentvolle nieuweling Ranomi Kromowidjojo onder de loep. Met hun trainer Jacco Verhaeren onderzoeken zij nauwlettend de technieken van de beste start, afzet en het keerpunt. Ook het revolutionaire haaienpak en een ingenieus startblok dragen bij aan de prestaties. Presentatie: Barbara de Loor. Ned.3, 19.30-20.05u.

Documentaire

Andere Tijden Sport: De Gouden droom van de Holland Acht.In 1992 hebben Ronald Florijn en Nico Rienks een droom: met acht roeiers en een stuurman naar de Olympische Spelen van 1996. Met ‘de Holland Acht’. Ze kopen zelf een boot, zoeken sponsors. Een hecht vriendenteam ontstaat. Naarmate de Spelen naderen wordt de sfeer harder, vriendschappen komen onder druk te staan. Toch pakt de Holland Acht in 1996 Olympisch Goud. Gesprekken met alle betrokkenen. Ned.1, 22.10-22.45u.

Terra X. Tweede deel van vierdelige serie archeologische documentaires over China: Die Macht der schönen Konkubine – Chinas Verbotene Stadt. Het verval van het Chinese keizerrijk bereikt een dieptepunt onder keizerin Chi Chi. Er worden heel onrealistische plannen gemaakt. ZDF, 19.30-20.15u.

Muziek

Vrije Geluiden. Herhaling van gesprekken met en optredens van Kaki King, Alela Diane en Christina Branco in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Ned.1, 10.30-11.30u.

Omara PortuondoConcert van de Cubaanse zangeres Omara Portuondo, opgenomen op het afgelopen North Sea Jazzfestival. Omara Portuondo werd wereldberoemd door haar bijdrage aan de Bueno Vista Social Club. Ned.2, 13.00-13.50u

Single luck. Herhaling van serie reportages over eenmalige popsuccessen. Vandaag The final countdown van Europe en Burning Heart van Vandenburg. Ned.3, 00.10-00.10u.

Amusement

Commercial Breakdown with Jimmy Carr. Presentator Jimmy Carr toont de meest curieuze reclamefilmpjes uit de hele wereld. BBC 1, 23.20-0.00u.

Sport

NOS Studio Sport/Tour de France. Live verslag van de slotdag, de etappe Etampes - Paris Champs-Élysées (143 km). Commentaar: Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Ned.1, 13.30-18.20u.

NOS Studio Sport. Met in het Tourjournaal een samenvatting van de etappe van vandaag naar Parijs, reportages en een nabeschouwing. Verder: Biljarten: het NK Pool (9 Ball). Ned.1, 18.20-19.05u.