Sektarisch geweld in noorden Libanon: zes doden

Bij gevechten tussen sunnitische aanhangers van de Libanese regering en alawitische bondgenoten van Hezbollah zijn gisteren in de Noord-Libanese stad Tripoli zes mensen gedood, onder wie een 10-jarige jongen en een politieman. Vijftien anderen raakten gewond.

Het sektarische geweld begon volgens een Libanees persbureau gisteren nadat in de vroege ochtend een handgranaat ontplofte in een sunnitische wijk. De spanning in de 500.000 inwoners tellende stad, van wie ongeveer een vijfde alawitisch is, houdt nu al weken aan. Sinds juni zijn veertien mensen omgekomen en raakten er meer dan honderd gewond.

Het (neutrale) Libanese leger was gisteren nauwelijks in staat het geweld te stoppen. Legereenheden bevinden zich tussen de sunnitische en alawitische wijken waar de strijdgroepen zich hebben verschanst. Ook een staakt-het-vuren dat in de middag werd bereikt werd tot twee keer geschonden.

Volgens het sunnitische parlementslid Mohammed Abdel Latif Kabbara heeft het leger versterkingen naar Tripoli gestuurd. Het leger zal in actie komen als een van de partijen zich niet aan het bestand houdt. Het probleem is dat de strijders opereren vanuit woningen, waardoor het leger vreest burgerslachtoffers te maken als het optreedt tegen het geweld.

Het is opmerkelijk dat de strijd in Noord-Libanon telkens weer oplaait. Twee weken geleden hebben de Libanese regering en het shi’itische Hezbollah zich na een lange crisis verzoend. Toen trad Hezbollah, dat banden onderhoudt met Syrië, toe tot de regering van premier Fouad Siniora.

Dat gebeurde nadat Hezbollah begin mei de andere partijen in Libanon onder zware druk had gezet om aan zijn eisen tegemoet te komen door met gewapende aanhangers het islamitische gedeelte van de hoofdstad Beiroet in te nemen. Hezbollah trok zich terug en beloofde toetreding tot de regering na de toezegging dat het een vetorecht zou krijgen over alle belangrijke regeringsbesluiten.

Toch liet Hezbollah bij het aantreden van de nieuwe regering weten dat Libanon het „verzet” nog lange tijd nodig zou hebben. Volgens de sunnitische parlementariër en oud-minister Ahmed Fatfat wordt het geweld in het noorden van het land gebruikt om politieke druk uit te oefenen. „Wapens dienen als middel voor politiek gewin”, aldus Fatfat. Dezer dagen probeert de regering het eens te worden over een regeringsverklaring. Heikele thema’s daarbij zijn de ontwapening van Hezbollah en een nieuwe indeling van de bestaande kiesdistricten. (AFP, AP)