Schoon op Maasvlakte

Op de Maasvlaktes 1 en 2 in Europoort mogen vanaf 1 januari 2013 alleen ‘schone’ vrachtauto's rijden. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam bekend gemaakt. Een woordvoerder liet gisteren weten dat hierover begin volgend jaar wordt besloten.

De maatregel is bedoeld om de effecten op de luchtkwaliteit door het in gebruik nemen van de Tweede Maasvlakte volledig te compenseren. Alleen vrachtwagens waarvan de motor voldoet aan de zogeheten Euronorm 5 mogen na 2012 alleen nog de twee Maasvlaktes op. Het college heeft de maatregel nu bekend gemaakt, om de transportsector tijd te geven zich voor te bereiden.

Door de aanleg van Maasvlakte 2 neemt de luchtvervuiling iets toe. Het Havenbedrijf Rotterdam, het Rijk, provincie en gemeente nemen, daartoe ook genoodzaakt door Europese regels, maatregelen om de luchtvervuiling in het gebied minimaal gelijk te houden. Ook de A15 zal voor een betere doorstroming worden verbreed.