Oosterse waarden

Oosterse waarden TEKST AERNOUT BOUWMAN-SIE NAAM Ming Yu Tjiong (39) SPORT Tennis Woonplaats Amstelveen „Kracht is niet mijn sterkste punt. Ik speel slim en geef niet snel op. Ik was net achttien toen ik op twee na de beste jeugdspeler van Nederland werd. Daarna ben ik steeds minder gaan tennissen door mijn studie in Leiden en later in Amsterdam. Sinds 2004, toen ik naar de VS ging en mijn eerste kind kreeg, ben ik praktisch gestopt. Mijn oudste zoon is bijna vier. Als hij begint, ga ik ook weer tennissen. „Bij tennis moet je het spel van je tegenstander zo veel mogelijk verstoren. Je probeert haar eigenlijk precies dat te laten doen waar ze niet goed in is. Je laat een speler die graag stilstaat heel veel lopen. Echt sterke tennissers kunnen ook de kracht van hun tegenstander gebruiken. John McEnroe was daar als aanvallende speler heel goed in. Hij speelde dicht op het net en kon zo de snelheid van de ballen van zijn tegenstander gebruiken om hard en direct terug te spelen. „Onze kinderen hebben wij Nederlandse én Chinese namen gegeven. Ik hoop dat ze dan niet vergeten dat ze toch ook een beetje Chinees zijn. Ik weet niet of ik me echt Chinees voel. Mijn ouders komen uit Indonesië en ik ben in Nederland geboren. Mijn band met Azië is niet heel sterk. Al heb ik veel familie in Indonesië. „De oosterse waarden zijn voor mij heel belangrijk. Respect voor je ouders, je grootouders en je familie zijn dingen die ik ook aan mijn kinderen door wil geven. Nederlanders kunnen heel direct overkomen, ook al weet ik dat het niet altijd zo wordt bedoeld. Toch denk ik dat het soms beter is om niet meteen te zeggen wat je vindt, maar via een bochtje de boodschap over te brengen.” BEELD ROGER CREMERS Nederland, Amstelveen, 02-07-2008 Ming Yu, chinees en speelt tennis PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Nederlandse Chinezen Cremers, Roger
    • Aernout Bouwman-Sie