Nooit meer in de file

Fileleed en hoge huren brengen veel ondernemers ertoe van Amsterdam te verhuizen naar de Noordrand van de Randstad. Almere bloeit er economisch door op.

„Bereikbaarheid, lage investeringen en gratis parkeren.” Tim van Looijen somt het geroutineerd op en heeft daarmee de drie voornaamste redenen benoemd waarom ondernemers zich vestigen in Almere.

Van Looijen is eigenaar van kledingmerk Brada Casual in Almere en heeft zich, zoals steeds meer ondernemers, bewust niet in Amsterdam gevestigd. De files zouden alleen maar tijdverlies veroorzaken voor zijn medewerkers en klanten. Dan zit hij liever in het opvallende modecentrum Brandboxx, pal aan de A6 op een verder grijs bedrijventerrein.

Al een aantal jaar achter elkaar boekt Flevoland de grootste economische groei van de twaalf provincies.

Brandboxx is een voorbeeld van het alternatief voor de Randstad. Een alternatief voor het Amsterdamse confectiecentrum in dit geval. In een gebouw dat nog het meest op een gelande UFO lijkt, verzamelen zich steeds meer kledingmerken. Wie ’s ochtends naar Almere rijdt en ’s avonds terug naar Amsterdam of Utrecht rijdt precies tegen de files in.

Marcel Hartman-Kok is manager van kledingmerk Tom Tailor, ook gevestigd in Brandboxx. Hij verhuisde het bedrijf naar Almere. „We hebben op verschillende locaties in Amsterdam gezeten. Vooral klanten uit het oosten en noorden van het land konden ons toen slecht bereiken. De mobiliteit in de samenleving wordt wel groter, maar ondertussen wordt de bereikbaarheid slechter. Ik kom uit Purmerend, maar ik ben sneller hier dan in het confectiecentrum in Amsterdam.”

„Fysieke ruimte”, voegt Ton Voortman nog aan het rijtje Flevolandse succesfactoren toe. Hij is directeur Economische Ontwikkeling van de Kamer van Koophandel (KvK) van Gooi-, Eem- en Flevoland. „Almere is de noordvleugel van de Randstad. Er is hier ruimte, je bent zo in Amsterdam en de grondprijzen zijn gunstiger. Elders in de Randstad zit er krimp in de beschikbare ruimte, bedrijven die groeien kijken steeds vaker naar Flevoland. Een voorbeeld is een bedrijventerrein aan de A27 waar zich nu veel grote logistieke bedrijven vestigen die de Randstad zijn ontgroeid.”

Daarnaast doet vooral de dienstensector het goed in Almere. De KvK van Gooi-, Eem- en Flevoland is er zelf een voorbeeld van, het verhuisde deze maand naar Almere. „Onze Almeerse werknemers zijn zielsgelukkig”, zegt Voortman. De bedrijvigheid zorgt er misschien ook voor dat er iets verandert aan het imago van de slaapstad die tussen negen en vijf verlaten lijkt. Was Flevoland in 2006 nog koploper in het aantal werklozen, 7,5 procent volgens het CBS, vorig jaar daalde dat fors naar 5,5 procent.

Ook starters en eenmanszaakjes zoeken steeds vaker de randen van de Randstad op. Grafisch designer Bert Schotanus was zo iemand die elke dag naar Amsterdam reed, naar het kantoor van zijn eigen bedrijfje Desert Design. „Ik moest daar zitten omdat iedereen daar zat. Tien jaar geleden gingen mijn ontwerpen per koerier naar de drukkerij en ook klanten en leveranciers ontmoette ik fysiek. Nu doe ik alles met e-mail. Ik begon te balen van al die files. Naar Amsterdam ging nog, maar ik kwam er niet meer uit.”

Hij besloot zich in 2005 in zijn woonplaats Almere te vestigen in een bedrijfsverzamelgebouw. Dat was nog wel even zoeken, want het is een nieuwe markt voor Flevoland. „Nu zit ik nog net zo centraal en kan ik op mijn gemak naar een klant. Het is bovendien goedkoper, ik denk dat ik 25 procent minder kwijt ben voor deze oppervlakte dan in Amsterdam.” Maar, toegegeven, het is géén Amsterdam. „Ik heb niet zo veel contact met andere bedrijven, dat ligt ook aan de tijdsgeest. Maar in Amsterdam was het enthousiaster en er was meer aanloop en drukte.”

Naast de UFO van Brandboxx wordt nog gebouwd aan een uitbreiding van het modecentrum. Daar staat nog veel leeg. „Komt door de branche”, zegt Van Looijen. Zou hetzelfde pand in Amsterdam dan net zo leeg staan? „Nou, misschien komt het ook door de locatie. Er zijn toch veel ondernemers die liever klein in Amsterdam zitten dan groot in Almere. Er waaien hier minder mensen aan, maar als je vooral op afspraak levert dan is er geen probleem. Als klanten je eenmaal gevonden hebben, hoef je je geen zorgen te maken. Dan zijn ze blij met de bereikbaarheid.”

    • Leendert van der Valk