NL-Chinees elftal

NL-Chinees elftal TEKST AERNOUT BOUWMAN-SIE NAAM Michael Wong (32) SPORT Voetbal Woonplaats Beverwijk „Van mijn ouders moest ik toen ik klein was op zaterdag naar de Chinese school in Haarlem. Maar ik wilde liever voetballen. Ze vonden het niet leuk dat ik niet meer ging, maar ze konden mij moeilijk dwingen. Voor mijn geboorte zijn mijn ouders naar Hongkong gereisd. Zij woonden toen al hier, maar vonden het belangrijk dat ik altijd terug zou kunnen gaan. Ik zou daar nu heel simpel een identiteitskaart kunnen aanvragen. „Mijn eerste voetbalclub was HSV in Heiloo. Daarna heb ik bij verschillende clubs in Amsterdam en Den Haag gespeeld. Aanvallende middenvelder is mijn favoriete plek. Op die positie heb je de vrijheid om op het hele veld te spelen. En je kunt scoren! „Met het Nederlands-Chinese elftal ben ik de hele wereld over gereisd. We zijn naar Australië, Hongkong, Engeland, China en Canada gegaan om daar op internationale toernooien tegen andere voetbalteams te spelen die uit Chinese immigranten bestaan. Op zo’n toernooi zijn tussen de tien en twintig landen vertegenwoordigd. Ons elftal wordt gesponsord door bedrijven uit de Chinese gemeenschap. Gaan we op reis, dan wordt het grootste deel van de vlieg- en hotelkosten voor de spelers betaald. Als er veel sponsorgeld wordt opgehaald, hoef je zelfs helemaal niets te betalen. „In het najaar van 2009 organiseren wij een toernooi hier in Amsterdam. We verwachten dan ploegen uit onder andere Duitsland, België en Canada. Het is altijd onzeker of de teams komen. Niet alle spelers kunnen altijd. En dan komen ze niet. Mijn mooiste doelpunt heb ik afgelopen seizoen voor AFC gemaakt. Om kampioen te worden moesten we de wedstrijd winnen. Ik kreeg de bal aan de rand van het zestienmetergebied aangespeeld en controleerde de bal met twee tikjes. Daarna schoot ik ’m met een rechte streep in de kruising.” BEELD ROGER CREMERS Nederland, Amsterdam, 29-06-2008 Michael Wong, chinees en voetballer. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Nederlandse Chinezen Cremers, Roger
    • Aernout Bouwman-Sie