Meer vraag naar ‘veilige hypotheek’

Onzekerheden rondom de kredietcrisis wakkeren de vraag naar ‘veiligere’ hypotheken aan. In de eerste helft van 2008 werden er veel meer hypotheken met een zogenoemde Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat meldde de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die de garanties verstrekt, gisteren. Het aantal NHG-hypotheken kwam uit op 27.000, tegen 23.000 vorig jaar. De stijging is opvallend omdat er in de eerste jaarhelft 10 procent minder huizen van maximaal 265.000 euro zijn verkocht. Dat bedrag is de bovengrens om in aanmerking te komen voor een garantie. „Door de kredietcrisis kijken banken beter uit bij het verstrekken van krediet. ”, aldus directeur Karel Schiffer van de stichting. Op dit moment zijn 650.000 van alle verstrekte hypotheken in Nederland hypotheken met een NHG.

Mensen die NHG hebben zijn gedekt als ze hun huis onverhoopt met verlies moeten doorverkopen. Als er een restschuld is, wordt deze door het Waarborgfonds Eigen Woning betaald aan de hypotheekverstrekker. Mensen die een NHG-hypotheek aangaan, betalen eenmalig 0,45 procent premie.

NHG-hypotheken winnen bij banken volgens Schiffer ook aan populariteit omdat ze goed verhandelbaar zijn. „De afgelopen tijd zijn vaak hypotheken in pakketten doorverkocht. Veel van die portfolio's zijn minder waard geworden. Maar hypotheekleningen met NHG-garantie zijn goudgerand”, aldus de directeur.

Volgens Schiffer worden er jaarlijks ongeveer duizend huizen verkocht met een verlies van 25.000 euro elk. Tijdens de huizencrisis van eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, toen de rente opliep naar 13 procent, waren er op het hoogtepunt van de crisis jaarlijks 2.500 gedwongen verkopen. Het aantal huizenbezitters was destijds wel veel lager dan nu.