Mars kwetste homo’s in reclamespotjes

Snoepfabrikant Mars heeft in het Verenigd Koninkrijk een televisiereclame voor Snickers van de buis gehaald. Het spotje zou homogeweld goedkeuren, zo stelt de actiegroep Human Rights Campaign Foundation.

In de reclame is te zien hoe een man in een knalgeel sportbroekje overdreven aan het snelwandelen is. Uit het niets duikt Mr T (56) op – ook wel bekend als B.A. Baracus, de spierbundel met vliegangst uit de televisieserie The A-Team. Mr T achtervolgt de snelwandelaar in de laadbak van een pick-up truck. Hij roept: „Je bent een schande voor het mannelijk ras, het is tijd dat je gaat rennen als een echte man.” Mr T vuurt met een Gatling machinegeweer Snickers-repen op de wandelaar af zodat hij sneller gaat rennen. De reclame eindigt met Mr T die zegt: „Snickers, get some nuts.”

Deze uitspraak heeft een dubbele betekenis. Nuts, noten, kan duiden op de pinda’s die in Snickers zitten, maar het is ook Engelse spreektaal voor mannelijke geslachtsdelen.

Volgens de non-gouvernementele organisatie Human Rights Campaign Foundation kan de overdreven snelwandelaar worden gezien als een stereotypische afbeelding van een homoseksuele man. Daryl Herrschaft, bestuurder bij de actiegroep, zegt dat de reclame het idee wekt dat homoseksuelen tweederangs burgers zijn en dat homogeweld niet alleen geaccepteerd is, maar dat het ook nog eens grappig is.

Het snoepconglomeraat Mars, dat eigenaar is van Snickers, zegt dat de reclame niet bedoeld was om te kwetsen en heeft het spotje uit de lucht gehaald. In 2007 moest Mars ook al een reclame van Snickers terugtrekken. Toen ging het om een spotje, uitgezonden tijdens de Amerikaanse Superbowl, waarin twee automonteurs hun borsthaar uittrekken om zo te bewijzen dat ze wel ‘echte mannen’ zijn. De twee hadden namelijk per ongeluk gekust tijdens het eten van een Snickers.

Bekijk de omstreden reclames op nrc.nl/economie