Maoïsten Nepal eisen twee jaar garantie voor leiding coalitie

De maoïsten in Nepal zijn alleen bereid een nieuwe regering te leiden als de andere politieke partijen beloven dat zij die regering in de komende twee jaar niet zullen laten vallen. Dat heeft een prominent lid van de maoïstische partij, die in april de eerste verkiezing sinds het einde van de burgeroorlog won, gisteren gezegd.

Dinsdag trokken de maoïsten zich terug uit de coalitiebesprekingen, omdat het parlement Ram Baran Yadav, lid van de traditioneel regerende Congrespartij, tot de eerste president van de nieuwe republiek had gekozen, en niet de maoïstenleider Prachanda.

In april stemde Nepal voor een constitutionele assemblee, die een nieuwe grondwet moet opstellen. De maoïsten, die in 2006 een tien jaar lange guerrilla tegen leger en politie hadden beëindigd, kwamen tot verrassing van velen als grote winnaar uit de bus. De eerste stap die het nieuwe parlement in mei zette was de afschaffing van de 240 jaar oude monarchie, een van de belangrijkste strijdpunten van de maoïsten. Zij vinden dat Prachanda zo snel mogelijk als president het koninklijk paleis moeten betrekken.

Twee maanden later is er behalve de selectie van een president – een ceremoniële positie – niets bereikt. „We zitten in het zeer gevoelige proces om een nieuwe grondwet op te stellen. Daarom hebben we de minimale toezegging nodig van andere partijen dat ze de coalitie ten minste de eerste twee jaar niet zullen laten vallen”, zei de maoïst Krishna Bahadur Mahara gisteren. Ook wil de partij dat coalitiepartners hun eisenpakket voor een regeerakkoord, gestoeld op maoïstisch gedachtegoed, accepteren. „Anders gaan we in de oppositie zitten”, aldus Mahara. De andere partijen hadden gisteren nog niet gereageerd.