Leidse theoloog Posthumus Meyjes (81) overleden

De theoloog en kerkhistoricus G.H.M. Posthumus Meyjes is donderdag op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Oegstgeest overleden. Hij was van 1967 tot 1992 hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. Posthumus Meyjes begon zijn wetenschappelijk werk met een proefschrift over de middeleeuwse Franse theoloog Jean Gerson. Hij kreeg daarvoor de prestigieuze Mallinckrodt-prijs, die eenmaal in de tien jaar wordt toegekend voor het beste theologisch proefschrift. Posthumus Meyjes ontdekte in 1984 Miletius, een verloren gewaand theologisch geschrift van de rechtsgeleerde Hugo de Groot. Daardoor herleefde de belangstelling voor diens theologisch werk. Ook deed hij onderzoek naar de beweging van het irenisme, die in de 16de en 17de eeuw zocht naar hetgeen de diverse christelijke stromingen verbond. Verder maakte hij studie van de geschiedenis van de Waalse kerken.