Kogelstoter Smith vijfde in Londen

Rutger Smith is gisteravond bij de Grand Prix in Londen als vijfde geëindigd bij het kogelstoten. De Nederlander, geplaatst voor de Olympische Spelen van volgende maand in Peking, maakte weinig indruk met zijn beste afstand: 20,37 meter. Hij moest daarmee drie Amerikaanse atleten en een Pool laten voorgaan.

De regerend wereldkampioen Reese Hoffa won met een afstand van 21,13 meter. Hij werd gevolgd door zijn landgenoot Adam Nelson, die de kogel over 21,07 meter stootte. De Pool Tomasz Majewski voorkwam een geheel Amerikaans podium met als beste prestatie 20,97 meter. Christian Cantwell eindigde als vierde met 20,52 meter. Smith, eerder dit seizoen al goed voor 20,80 meter, wist pas bij zijn vijfde poging de grens van twintig meter (20,05) te passeren. De laatste poging was meteen zijn beste.

Smith komt bij de Olympische Spelen ook uit op het onderdeel discuswerpen. In beide disciplines is hij meervoudig Nederlands kampioen. Smith concentreert zich in de voorbereiding op het atletiektoernooi in Peking echter vooral op het kogelstoten, omdat hij zichzelf op dat onderdeel de meeste kansen toedicht voor een medaille.

De finale van de 100 meter bij de Grand Prix in Londen leverde gisteren een overwinning op voor de voormalig wereldrecordhouder Asafa Powell. De Jamaicaan liep 9,94 seconden, met een tegenwind van 0,5 m/s. Marc Burns uit Trinidad en Tobago eindigde als tweede in 9,97. De Jamaicaanse sprinter Michael Frater werd derde in 10,00.