Koersen van banken weer onderuit

Nationale en internationale banken en verzekeraars moesten gisteren weer veel terrein prijsgeven op de effectenbeurzen. De financiële instellingen wisten niet te profiteren van de dalende olieprijs en positieve berichten over het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Er was daarmee een breuk te zien tussen de financiële sector en andere beursgenoteerde fondsen. Het vertrouwen in de banken en verzekeraars staat nog altijd op een laag niveau. In Amsterdam moesten Aegon (min 6 procent), Fortis (min 4,3 procent en ING (min 3,9 procent) het ontgelden. De instellingen worden gemeden door beleggers als gevolg van de kredietcrisis. Daarbij kwam de Duitse verzekeraar Munich Re met een winstwaarschuwing door de slechte situatie op de financiële markten. Het concern zag het aandeel dalen met meer dan 7 procent en sleurde andere Duitse financiële fondsen met zich mee.

Buiten de financiële sector werden er ook winsten geboekt, met name door de daling van de olieprijs die gisteren de week afsloot op ruim 124 dollar, bijna een dollar lager dan donderdag.

De AEX-index, die de handelsdag diep in de min begon, wist zich mede daardoor weer wat te herstellen. De graadmeter eindigde de dag op een verlies van 0,2 procent op 395,77 punten. Elders in Europa verloor de FTSE in Londen (0,2 procent) terwijl de CAC in Parijs een plus noteerde van 0,7 procent.

De Europese indices profiteerden van het nieuws dat het consumentenvertrouwen in de VS onverwacht steeg. Dit was niet verwacht omdat de economische situatie in de VS precair is en het vertrouwen de laatste maanden was gedaald naar het niveau van begin jaren tachtig. Een reden voor de stijging is wellicht dat de Amerikanen afgelopen maand extra geld te besteden hadden dankzij het stimuleringspakket van de overheid. Ook bleek dat het cijfer voor de verkopen van nieuwe huizen in juli niet zo slecht was als verwacht. De Dow-Jonesindex steeg 0,2 procent en de Nasdaq eindigde met een plus van 1,3 procent.