Karadzic in beroep tegen overdracht

De advocaat van Radovan Karadzic, oud-leider van de Bosnische Serviërs, heeft gisteravond op het laatste moment beroep aangetekend tegen diens overdracht aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Advocaat Svetozar Vujacic heeft zo lang gewacht, in een poging om Karadzic’ uitlevering op te houden tot volgende week.

De advocaat, die familieleden de kans wil geven Karadzic in zijn cel in Belgrado te bezoeken, hoopt dat de rechters zich nu pas maandag over de zaak buigen. Karadzic zou dan niet voor woensdag worden overgeleverd aan het tribunaal, waar hij zich moet verantwoorden voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide, begaan tussen 1992 en 1995 tijdens de oorlog in Bosnië.

Onduidelijk is of de naaste familie van Karadzic hem in Belgrado kan bezoeken. Het bureau van Miroslav Lajcak, Hoge Vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië, die toezicht houdt op het bestuur van het land, heeft eerder de paspoorten van zijn vrouw, zoon en dochter ingenomen, uit vrees dat ze de toen nog voortvluchtige Karadzic zouden helpen. Volgens een woordvoerder van Lajcak zal de familie in de komende jaren vaak genoeg een bezoek aan Karadzic kunnen brengen. „Maar slachtoffers van de oorlog zijn niet meer in staat hun geliefden terug te zien”, aldus de woordvoerder.

Enkele honderden Servische ultranationalisten hebben gisteren opnieuw in Belgrado gedemonstreerd tegen Karadzic’ arrestatie. Een parlementslid van de Servische Radicale Partij, Vjerica Radeta, waarschuwde dat de pro-westerse president Boris Tadic mogelijk hetzelfde lot wacht als de vermoorde Zoran Djindjic, de Servische premier ten tijde van de uitlevering van Slobodan Milosevic aan het Joegoslavië-tribunaal. „Alle verraders in de Servische geschiedenis zijn verdoemd”, zei Radeta gisteren. (Reuters, AP, AFP)

De echte Dabic: pagina 5

Tribunaal en reportage Bosnië: Zaterdag &cetera, pagina 6-11