In de genen

In de genen 16/8/2008 Foto Freddy Rikken Vader Erik en zoon Scott Ronnenbergh.

Vader Ronnenbergh zaliger was 22 seizoenen een internationale honkbalscheidsrechter en daarbij actief in vele functies in de vaderlandse honkbalscene. Had orakel Johan Cruijff reeds als junior de fijne kneepjes van het spel horen doceren bij de (voormalige) honkbalafdeling van Ajax. Kreeg twee zonen, Erik en Martin. De laatste was de beste, een solist en daarom het meest geschikt als werper, Erik hield meer van het spelen met teamgenoten. De Ronnenberghs hielden vooral van sporten die, met de uitbundige kleding, uit Amerika waren overgekomen: in de winter overdekt basketbal en van lente tot herfst werd er fanatiek gehonkbald. Vader coachte zijn zonen, er werd op buurtpleintjes en grasveldjes geoefend, wanneer er een ruit sneuvelde moest verder worden gespeeld met een zachtere tennisbal, Martin kreeg looptraining achter de fiets van zijn onverbiddelijke vader. Erik en Martins eerste club heette Op Volharding Volgt Overwinning (1915). Zuurpruimen vertaalden het als Oude Vrouwen Voetballen Ook. Het niveau steeg, de broers werden fanatieker en doorliepen vele clubs. Martin werd international en Amerikaans prof, speelde bij de San Diego Padres. Is nu coach van een basketbalteam, Erik van een honkbalteam en hij begeleidt de carrière van en transporteert zoon Scott (16) naar duels en trainingen. Scotts doel, dat na behalen van het schooldiploma; prof worden, in de VS in de allerhoogste league.

Dit is de 30ste en laatste aflevering van een serie over familiebanden in de sport.

    • Freddy Rikken