Hongkong is anders

Hongkong is anders TEKST AERNOUT BOUWMAN-SIE NAAM Hiu Ying Lau (28) SPORT Badminton Woonplaats Leiden „Ik speel sinds twee jaar badminton bij Veglo in Leiden. Tijdens mijn studie Chinese taal- en letterkunde was ik er helemaal mee gestopt. In het eerste jaar ben ik nog wel bij een club gaan kijken, maar met de mensen daar had ik niet echt een klik. Met mijn team van zes – drie vrouwen en drie mannen – speel ik competitie in de hoofdklasse. Dat is in de regio het hoogste niveau. Ik was tien jaar oud toen ik begon en pikte het makkelijk op. Dan word je vanzelf fanatiek. In het laatste jaar dat ik nog woonde in Roermond, waar ik ben opgegroeid, heb ik ook op landelijk niveau gespeeld. „Na de middelbare school wilde ik rechten gaan studeren in Maastricht. Dat had ik zo bedacht. Maar tijdens de open dag van de universiteit kreeg ik een folder van de tolkenopleiding Chinees die in Maastricht zit. Later ontdekte ik dat je in Leiden sinologie kan studeren en dat je dan één jaar naar China mag. „China is heel anders dan Hongkong, waar mijn ouders vandaan komen. Hongkong was tot 1997 een Britse kolonie. En dat merk je. Bovendien zijn de mensen daar veel materialistischer dan op het vasteland. Hoewel het in China ook steeds meer om geld, werk en carrière draait. China is vreselijk groot en het is overal anders. Zo is Xinjiang, waar ik vlak bij de grens met Afghanistan ben geweest, heel droog en leeg. Maar het zuiden van China is juist heel erg groen met rijstvelden. „Sinds kort werk ik voor de Nederlandse vestiging van het Chinese chemiebedrijf Wan Hua uit Yantai, een stad ten zuiden van Peking. Door mijn studie en mijn werk heb ik misschien wel een hechtere band met mijn Chinese achtergrond gekregen. Maar ik ben niet echt op zoek naar het Chinese in mijzelf.” BEELD ROGER CREMERS Nederland, Leiden, 24-06-2008 Hiuying Lau, Student in Leiden en speelt Badminton en is van Chineese afkomst PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Nederlandse Chinezen Cremers, Roger
    • Aernout Bouwman-Sie