Fransman Chavanel ziet vlucht beloond

Sylvain Chavanel heeft zeven jaar na zijn debuut in de Tour de France zijn eerste zege behaald in ’s werelds grootste wielerwedstrijd. De Franse coureur won gisteren de negentiende etappe. In Montluçon versloeg hij zijn medevluchter en landgenoot Jérémy Roy. Het peloton bereikte ruim een minuut later de streep. De Spanjaard Carlos Sastre behield de gele leiderstrui.

Sinds de Tour van 2001, toen hij debuteerde bij de ploeg Bonjour, was Chavanel bij een groot aantal vluchtpogingen betrokken. Tot gisteren strandden ze stuk voor stuk. In de Tour van 2003 ging hij in een legendarische vijftiende etappe alleen aan de leiding. Op de voorlaatste berg, de Tourmalet, had hij zijn Colombiaanse medevluchter Santiago Botero gelost.

In de slotklim naar Luz Ardiden viel geletruidrager Lance Armstrong nadat hij met zijn stuur in het tasje van een toeschouwer bleef haken. Nadat de Amerikaanwas opgestaan en bij zijn concurrenten was weggereden, haalde hij koploper Chavanel in. In het voorbijgaan gaf de Amerikaan de Fransman een schouderklopje.

Chavanel was de derde Franse ritwinnaar deze Tour, na Samuel Dumoulin (Nantes) en Cyril Dessel (Jausiers). „Deze zege bevestigt dat mijn overwinningen in het voorjaar geen toevalstreffers waren”, zei Chavanel, die dit jaar Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en ritten in de Ronde van de Middellandse Zee (twee) en Parijs-Nice won. „Donderdagavond zat mijn rug helemaal vast, ik kon me amper bewegen. Ik heb met spoed de osteopaat geroepen om mijn rug los te maken.” Volgend jaar verhuist Chavanel van het Franse Cofidis naar het Belgische Quickstep.

Voor de Fransman Romain Feillu, één dag geletruidrager, de Spaanse Raborenner Juan Antonio Flecha en Duits kampioen Fabian Wegmann zit de Tour erop. Ze kwamen te laat binnen. De Italiaan Damiano Cunego, gezien als een kanshebber voor de eindzege, ging gisteren niet meer van start.