Film Voorkeur

The Horse Whisperer (Robert Redford, 1998, VS). Verfilming van Nicholas Evans’ bestseller. Lang epos over de vervreemding van de moderne mens en de louterende werking van het eenvoudige landleven. Carrièrevrouw Kristin Scott Thomas brengt met gehavende dochter bezoek aan paardenfluisteraar Robert Redford. BBC1, 15.55-18.35u.

Tommy Boy (Peter Segal, 1995, VS). Komedie met de uit de Saturday Night Live-stal voortkomende grapjassen Chris Farley als onhandige dikkerd die zich ontfermt over een met sluiting bedreigde fabriek in auto-onderdelen. Veronica, 18.35-20.30u.

Amos & Andrew (E. Max Frye, 1993, VS). Nicolas Cage is een ruwe-bolster-blanke-pit en Samuel L. Jackson een in het nauw gedreven rijke zwarte toneelschrijver in ondermaatse komedie die de grootste clichés van de buddy-film vermengt met het slechtste uit Daar komen de schutters!. RTL7, 20.30-22.15u.

The Affair of the Necklace (Charles Shyer, 2001, VS). Historisch drama met Hillary Swank als verarmde dame van Franse adel, Joely Richardson als Marie-Antoinette en Jonathan Pryce als machtswellustige kardinaal. RTL8, 20.30-22.45u.

Passenger 57 (Kevin Hooks, 1992, VS). Wesley Snipes voelt zich zichtbaar ongemakkelijk in ééndimensionale actiefilm over kaping van vliegtuig aan boord waarvan zich een door de FBI geëscorteerde terrorist bevindt. Veronica, 20.30-22.10u.

War of the Worlds (Steven Spielberg, 2005, VS). De brute invasie van de tripods wordt in de vaardige handen van Spielberg een ietwat bombastische helletocht, met een aantal memorabele scènes. Een moraal is er ook in deze tweede H.G. Wells-verfilming: slechte vader Tom Cruise gooit zijn cynisme overboord en ontdekt de naastenliefde. BBC1, 21.00-22.50u.

Terminal Velocity (Deran Sarafian, 1994, VS). Charlie Sheen speelt een bijna zichzelf parodiërende rol als waaghalzerige parachutespringer in routineuze actiefilm. Nastassja Kinski vraagt hem haar te helpen in strijd tegen Russische maffia. Veronica, 22.10-0.15u.

Betrayal (David Jones, 1982, Engeland). Harold Pinter schreef scenario (naar zijn eigen stuk) voor drama over verraderlijke driehoeksrelatie tussen een uitgever, zijn vrouw en zijn beste vriend. Geraffineerd gedoseerd laat hij de waarheid boven tafel komen. Mooi spel van Jeremy Irons, Ben Kingsley en Patricia Hodge. De keuze van minister Plasterk. Ned.2, 23.30-1.13u.

Muriel’s Wedding (P. J. Hogan, 1994, Australië). Nogal schreeuwerige, campy tragikomedie over 22-jarige, corpulente ABBA-fan (Toni Collette) die haar uitzichtloze situatie, haar ouderlijk huis, haar onbeduidende geboortestadje én zichzelf ontvlucht en in Sydney gaat dromen van de zegeningen die een huwelijk zou brengen. Onder behaagzieke oppervlakte betoont debuterend scenarist-regisseur Hogan zich een puntig verteller en een meester in het gebruik van bizarre hyperbolen. BBC1, 23.50-1.30u.