Film voorkeur

All the President’s Men (Alan J. Pakula, 1976, VS). Beroemde, intelligente thriller met excellente rollen van Robert Redford en Dustin Hoffman als Bob Woodward en Carl Bernstein, de verslaggevers van de Washington Post die het Watergate-schandaal aan het licht brachten. Oscar voor scenario van William Goldman en bijrol van Jason Robards. Ook met Jack Warden. Ned.2, 13.10-15.25u.

The Seven Year Itch (Billy Wilder, 1955, VS). Fameuze komedie met Marilyn Monroe’s opwaaiende zomerjurk boven een luchtrooster van de ondergrondse. Brave Tom Ewell raakt van de kook als zijn vrouw op vakantie is en Monroe zich aandient als nieuwe bovenbuurvrouw. BBC2, 13.30-15.20u.

Sabrina (Sydney Pollack, 1995, VS). Aardige, maar overbodige remake van Billy Wilders romantische jaren-vijftig-sprookje over een chauffeursdochter die twee puissant rijke broers het hoofd op hol brengt. De plot draait niet langer om standsverschil, maar om welstandsverschil. Met Julia Ormond als Audrey Hepburn, Greg Kinnaer als William Holden en Harrison Ford als Humphrey Bogart. Net5, 17.10-19.35u.

Babe: The Gallant Pig (Chris Noonan, 1995, Australië). Australische fabel met echte, sprekende dieren, naar een kinderboek over een uitverkoren varkentje dat de ambitie heeft een herdershond te worden. Een volkomen absurde, maar goed doordachte en idyllisch ogende onderneming, licht verteerbaar. RTL4, 20.00-21.40u.

Serial Mom (John Waters, 1994, VS). Voormalige ‘koning der wansmaak’ Waters maakte satire over Doris Day-achtig moederschap en de Amerikaanse media. Kathleen Turner als voorbeeldige moeder die iedereen vermoordt die haar niet bevalt. RTL8, 20.15-22.00u.

War Games (John Badham, 1983, VS). Geoliede ‘publieksfilm’. Amerikaanse teenager (Matthew Broderick) kraakt de computer van het Amerikaanse ministerie van Defensie en activeert zodoende de elektronisch bestuurde aanloop tot de Derde, tevens Laatste Wereldoorlog. Milder dan Dr. Strangelove, cynischer dan Disney. RTL7, 20.30-22.40u.

Oesters van Nam Kee (Pollo de Pimentel, 2002, Ned/Dui). In deze krant met de grond gelijk gemaakte verfilming van roman van Kees van Beijnum over de hardnekkige liefde van een gymnasiast (Egbert-Jan Weeber) voor een ‘wiebeldanseres’ (Katja Schuurman). Kunstzinnige producenten (Hans de Weers en Hans de Wolf) zouden vergeefs geprobeerd hebben de commerciële markt te begrijpen, hadden een verkeerde regisseur ingehuurd en lieten sterren verzuipen in niet waargemaakte pretenties. Ned.3, 22.05-23.55u.

Malèna (Giuseppe Tornatore, 2000, VS/Italië). Monica Bellucci schrijdt een hele film lang als beeldschone dame door een Siciliaanse dorp ten tijde van W.O. II. Alle mannen en jongens zijn verliefd op haar, alle vrouwen zijn vervuld van haat en jaloezie. Verteld vanuit het perspectief van een 13-jarig jochie. Het lijkt er werkelijk op dat de producenten gedacht hebben dat een sentimentele en nostalgische blik op een fictief Europa genoeg substantie is voor een film. Ned.2, 22.45-0.15u.

Io non ho paura (Grabriele Salvatores, 2003, Ita/Spa/Eng). Magische en mythische film toont een tegelijkertijd griezelige en ontroerende initiatierite. In de onmetelijke en oogverblindende landschappen van het Zuid-Italiaanse Puglia in de snikhete zomer van 1978 spelen kinderen hun wrede spelletjes. Dan ontdekt een van hen in een hol in de grond een blond jongetje, dat daar al weken blijkt te worden vastgehouden. Canvas, 23.55-1.45u.

Frantic (Roman Polanski, 1987, VS). Ongewone, persoonlijke thriller beperkt zich strikt tot de point of view van de hoofdpersoon (Harrison Ford): een in-fatsoenlijke Amerikaanse arts die in Parijs zijn spoorloos verdwenen vrouw zoekt en zich geconfronteerd ziet met xenofobie en terreur. Net5, 0.25-2.30u.