Film van de dag

Björn Andrésen als Tadzio en Dirk Bogarde als Gustav Aschenbach in Dood in Venetië (Luchino Visconti, 1971). Tadzio (BJÖRN ANDRESEN), Gustav von Aschenbach (DIRK BOGARDE) BOX Ullstein bild

Morte a Venezia/Dood in Venetië. Meestal is het boek beter, maar in het geval van Thomas Manns Der Tod in Venedig overtreft Luchino Visconti’s verfijnd precieuze verfilming van de laatste hyper-esthetische wanen van de stervende componist Gustav Aschenbach – losjes gebaseerd op Gustav Mahler (1860-1911) en tot in perfectie gespeeld door Dirk Bogarde – toch echt het woord.Na een periode van artistieke bloedarmoede en een getormenteerd leven reist Aschenbach naar het Lido van Venetië om daar misschien wel voor de eerste maal in zijn leven in de blonde lokken en de aanblik van de Poolse jongeling Tadzio zuivere schoonheid te ervaren. Dirk Bogarde zei nooit beter gespeeld te hebben dan onder Visconti’s regie, in een rol die ook in zijn biografie zeer persoonlijk was (maar daar was hij een stuk discreter over).(Luchino Visconti, 1971). Nederland 2, 00.10-02.30u.

    • Dana Linssen