Dragan Dabic wil nu weer tuinieren

Toen de eerste journalisten deze week opbelden, vond Dragan Dabic het nog best grappig en nam hij de telefoon op met „Hallo, met Radovan”. Maar de 66-jarige gepensioneerde metselaar, wiens naam en identiteit jarenlang valselijk werden gebruikt door Radovan Karadzic, heeft genoeg van alle media-aandacht. „In plaats van in de tuin te kunnen werken, word ik bestookt door journalisten”, klaagt hij.

Gisteren werd bekend dat Dragan Dabic, van wie de identiteit door de van oorlogsmisdaden verdachte Karadzic werd gestolen, nog gewoon in leven is. Eerdere berichten, als zou Dragan Dabic een Bosnische Serviër zijn geweest die in 1993 tijdens de Bosnische oorlog werd gedood, bleken onjuist. Dabic woont in het kleine Servische stadje Ruma, is naar verluidt niet geïnteresseerd in politiek maar wel in tuinieren.

Waarschijnlijk kreeg Dabic, die afkomstig is uit Kroatië maar al sinds 1975 in Servië woont, in 1999 zijn eerste Servische paspoort uitgereikt. In dat jaar kreeg ook de voortvluchtige Karadzic een paspoort met dezelfde naam, geboorteplaats en geboortedatum. Waarschijnlijk waren er illegaal twee exemplaren van hetzelfde paspoort gedrukt, waarvan bij één exemplaar alleen de foto moest worden veranderd.

De echte Dragan Dabic neemt zijn valse naamgenoot van de afgelopen jaren eigenlijk maar één ding kwalijk: dat hij voor zijn alter ego nu uitgerekend de naam Dragan Dabic koos. „Al het andere is zijn zaak”, zegt hij.

Ondertussen is er nog steeds maar weinig bekend over de vluchtgeschiedenis van Karadzic, die eind 1996 uit het oog verdween. Het is bijvoorbeeld onduidelijk wanneer hij zich vestigde in Belgrado als alternatief genezer.

De Oostenrijkse krant Kurier meldt dat wonderdokter Dabic ook in Wenen zou hebben gewerkt in 2006. Hij zou daar in de Servische gemeenschap bekend zijn geweest als dokter ‘Pera’, die spreekuur hield in woningen van lokale Serviërs. Meerdere oud-patiënten van ‘Pera’ zeggen hem te herkennen.

    • Norbert Mappes-Niediek