Binck flink onderuit

Beleggers in internetbank Binck hebben gisteren teleurgesteld gereageerd op de kwartaalcijfers. De koers daalde in de ochtend met ruim 10 procent tot 6,40 euro, waarna die zich licht herstelde tot 6,57 euro – nog altijd 8,4 procent lager dan de slotkoers van de dag ervoor.

Binckbank kwam gisteren met tegenvallende cijfers door. Vergeleken met de eerste drie maanden van het jaar viel de winst in het tweede kwartaal met 40 procent terug tot 5,8 miljoen euro. De omzet daalde met 13 procent tot 34 miljoen euro.

Het bedrijf heeft last van het tegenvallende beursklimaat, dat heeft geleid tot een „tanend vertrouwen in de financiële markten” bij particuliere beleggers, de klantengroep waarop Binck zich richt. Voor de rest van het jaar verwacht het bedrijf „verder afnemende commissie-inkomsten uit transacties en een dalend resultaat”.

Binck voorziet eveneens minder winstgevendheid op de spaarmarkt, vooral door toenemende concurrentie. Sinds dit jaar richt Binck zich met de van Rabobank overgenomen dochter Alex nadrukkelijk op spaarders. Op een internetspaarrekening wordt 4 procent rente gegeven.

Het aantal rekeninghouders van Binck steeg, vooral dankzij de overname van Alex, tot ruim 248.000. Maar het vermogen dat die klanten gezamenlijk aan de internetbank toevertrouwden, daalde licht tot 7,8 miljard euro.