Amerikaanse huizencrisis raakt ook Aruba

De Amerikaanse huizencrisis laat zijn sporen na op Aruba. Amerikanen verkopen hun eigendommen op het eiland om in eigen land het hoofd boven water te houden. Dat zeggen vijf van de grootste makelaars op het Antilliaanse eiland die vooral voor hun luxe huizen afhankelijk zijn van Amerikanen.

„De meeste Amerikanen hadden op basis van de overwaarde van hun woning een tweede of derde hypotheek genomen om op Aruba een huis te kopen”, licht makelaar Kenneth Faustin van RE/MAX toe. „Door de crisis krijgen we zeker geen nieuwe Amerikaanse klanten meer. De prijzen zijn begonnen te zakken nu verkopers na jaren weer bereid zijn die te verlagen.” Marc Schotborg van Coldwell Banker, dat bijna alleen Amerikaanse klanten had, richt zich nu noodgedwongen op de lokale markt. „Dat zorgt voor hevige concurrentie om een taart die al betrekkelijk klein was.”

De makelaars zien wel de belangstelling toenemen bij Nederlanders en Canadezen, vooral dankzij de koers van de euro en de Canadese dollar.

De slechte toestand op de vastgoedmarkt kan een voordeel zijn voor het krijgen van een hypotheek op Aruba, meent Lisa Carvalhal van Big Dot Real Estate. Omdat de banken een grote klap hebben gehad, is een deel van hun inkomen weggevallen. Ze proberen nu aan nieuwe klanten te komen en de rentepercentages zijn lager dan vorig jaar. Faustin van RE/MAX verwacht dat de markt verder zal verslechteren. „Meestal krijgen we op Aruba de grootste golf pas na maanden.”