A’dam kan aan slag met Damrak

De Israelische vastgoedeigenaar Asaf Barazani verkoopt zijn panden op het Damrak in Amsterdam aan de NV Stadsgoed, dochteronderneming van woningcorporatie Stadgenoot. Dat heeft hij gisteren gezegd tegen de Amsterdamse televisiezender AT5.

Barazani verklaarde dat hij rond de honderd miljoen euro krijgt voor zijn panden. Hoeveel van zijn omvangrijke bezit de Israëliër van de hand doet, is onduidelijk. NV Stadsgoed was niet bereikbaar voor commentaar. Eerder was al bekend dat de partijen in onderhandeling waren.

Tegen ondernemer Barazani loopt op dit moment een Bibob-procedure, waarin wordt gecontroleerd of zijn vergunningen gebruikt worden voor criminele activiteiten. In het interview met de tv-zender liet hij weten dat hij geen andere keus heeft dan zijn panden te verkopen. „Ik denk dat de gemeente een grote fout maakt. Over twee jaar koop ik alles terug.” De gemeente wil het Damrak opknappen.

NV Stadsgoed kocht eerder al een groot aantal panden op de Wallen, voornamelijk prostitutieramen. Hieronder bevond zich ook eigendom van seksbaas Charles Geerts. De gemeente droeg bij deze aankopen een financieel steentje bij. Geerts is intussen weer druk bezig vast goed te kopen in de directe omgeving van de wallen. Of bij de panden van Barazani ook meebetaald wordt door de gemeente, is niet bekend. De gemeente wil in de rosse buurt misstanden als het witwassen van geld en gedwongen prostitutie aanpakken. In de panden aan het Damrak zijn onder meer restaurants en hotels gevestigd.