Zwitsers wekken Libische toorn met arrestatie van zoon Gaddafi

Oliekranen worden dichtgedraaid, diplomaten teruggetrokken. Kantoren van chocoladeproducent Nestlé in Tripoli moeten hun deuren sluiten, Zwitserse staatsburgers worden opgesloten.

Libië heeft het volledige register aan diplomatieke drukmiddelen opengetrokken in een wraakoefening tegen Zwitserland. Aanleiding: de „afschuwelijke misdaad” – aldus Tripoli – begaan tegen Hannibal Gaddafi, de vierde zoon van de Libische leider Moammar Gaddafi.

Hannibal en zijn zwangere echtgenote werden 15 juli gearresteerd in Genève waar zij klappen zouden hebben uitgedeeld aan twee medewerkers van een vijfsterrenhotel. In afwachting van zijn proces heeft Hannibal Zwitserland verlaten.

De 32-jarige Hannibal, die ontkent, dreigt een reputatie te ontwikkelen van iemand die in hotels last krijgt van wapperende handen: in 2005 veroordeelde een rechter hem bij verstek tot vier maanden voorwaardelijk voor het slaan van een zwangere metgezel en het trekken van een vuurwapen in een hotel in Parijs.

Libië maakte gisteren bekend dat het de olietoevoer naar Zwitserland heeft gestaakt. Daarnaast werden twee Zwitsers in Libië vastgezet, officieel omdat zij niet de vereiste papieren hadden. Eerder werden Zwitserse bedrijven in Libië gesloten, diplomaten teruggehaald uit Zwitserland en vliegverbindingen verbroken.

Zwitserland noemt de Libische maatregelen „zorgwekkend”. Een Zwitserse diplomatieke missie, mede bedoeld om de twee gevangen landgenoten vrij te krijgen, keerde vanochtend onverrichterzake terug naar huis.

De olieboycot raakt Zwitserland nauwelijks, de Libische olie vormt een fractie van wat het land verbruikt aan energie. De grootste pijn wordt gevoeld in Libië – de staatsoliemaatschappij runt ruim 300 tankstations in Zwitserland, die nu verstoken blijven van olie. (BBC, Reuters)